Als je je hypotheekrente lang vastzet, kost zekerheid geld

Bij het afsluiten van een hypotheek kunt u kiezen tussen een zeer korte (een maand) en een zeer lange (twintig jaar) rentevaste periode. Door long te gaan, koop je eigenlijk een beetje zekerheid. Gemiddeld betaal je meer, maar heb je minder last van stijgende hypotheekrentes.

In vergelijking met veel andere Europese landen kiezen Nederlanders vaak voor veiligheid. Wij verzekeren tegen alle mogelijke gevaren en zetten de hypotheekrente het liefst zo lang mogelijk vast. In slechte tijden profiteren we van vertrouwen. Wanneer de hypotheekrente begint te stijgen, bestaat het risico dat de hypotheeklasten sterk stijgen.

Huiseigenaren die voor zekerheid kiezen, kiezen voor een lange rentevaste periode en verlengen deze tussentijds weer.

Bepaal de hypotheekrente voor lange of korte termijn

De jaren tachtig lieten zien dat de hypotheekrente omhoog kan schieten. In die jaren steeg de hypotheekrente tot 13 procent. Het gebeurde natuurlijk niet van de ene op de andere dag, maar niemand weet hoe de hypotheekrente zal evolueren. Op dit moment (september 2011) ligt de hypotheekrente voor twintig jaar rond de zes procent. Kiest u voor een rentevaste periode van vijf jaar, dan ligt de hypotheekrente rond de vier procent.

Wat kost het om een ​​hypotheekrente voor lange tijd vast te zetten?

Een hypotheek met een vaste rente van twintig jaar kost ongeveer twee procent meer dan een hypotheek met een vaste rente van vijf jaar. Voor een langere tijd betaal je extra voor beveiliging, tegen een hoge prijs. Een verschil van twee procent wordt in geld uitgedrukt als een groot verschil in maandlasten.

Rekenvoorbeeld: Bepalen van het verschil in hypotheekrente tussen vijf en twintig jaar

In dit voorbeeld gaan we uit van een hypotheek van 250.000 euro. Huiseigenaren kunnen kiezen voor een rentevaste periode van twintig jaar tegen zes procent, of ze kunnen kiezen voor een rentevaste periode van vijf jaar tegen vier procent hypotheekrente.

De maandelijkse kosten met een rentevaste periode van twintig jaar bedragen:
€ 1250,00

De maandelijkse kosten bij een rentevaste periode van vijf jaar bedragen:
833,33 euro

Maandelijkse kosten variëren niet minder
416,67 euro
per maand.

De beveiligingsoptie is te duur

De hoge hypotheekrente is ook de reden waarom de meeste huiseigenaren niet kiezen voor een rentevaste periode langer dan tien jaar. De periode van vijf jaar is te kort, maar aantrekkelijk qua maandlasten. De keerzijde is dat de kosten omhoog kunnen schieten als er nieuwe hypotheekrenteafspraken gemaakt moeten worden.

Kies een korte rentevaste periode en pas eventueel de periode daartussen aan

Huiseigenaren die kiezen voor een korte rentevaste periode dienen voorzichtig te zijn. Wanneer de rente begint te stijgen, kan het een goed idee zijn om de huidige periode te doorbreken en voor een langere periode te verlengen. Hierdoor stijgen je maandlasten, maar voorkom je nog meer stijgingen als de korte rentevaste periode afloopt.€