Als je bank omvalt: een stappenplan

Wat te doen als de bank failliet gaat? In het geval van een spaarbank kun je in principe gewoon het slachtoffer aangeven, de juridische molen laten draaien en wachten tot je geld binnen bepaalde limieten bij je terugkomt. Bij een betaalrekening is dat anders. Dan moet je handelen, en snel. Een stappenplan om je door moeilijke tijden heen te helpen.

Eerst een goed advies. Ondanks de verhoogde garantie voor bankdeposito’s, is het nog steeds een belangrijk punt in uw financiële planning om geld te verdelen. Ten eerste omdat een falende bank u tijd en dus geld kost, ongeacht eventuele staatsgaranties. Ten tweede omdat de overheid eerder al een nogal wispelturige partner is gebleken in financiële zaken: wat nu geldt, geldt misschien over een half jaar niet meer. Met dat voorbehoud in gedachten, hier is een stappenplan voor wanneer de bank wegvalt.

1. Neem contact op met een andere bank

Allereerst is het belangrijk om zo snel mogelijk contact op te nemen met een andere bank die de mogelijkheid biedt om een ​​betaalrekening te openen. Hier zijn verschillende redenen voor. Banken laten je bijvoorbeeld vaak opdagen met ID en een nieuwe betaalrekening openen, soms nog dezelfde dag. U ontvangt direct een bankrekeningnummer om te gebruiken voor de volgende transactie. Vaak kun je meteen een pas krijgen en ben je klaar om te gaan. Dit alles vloeit voort uit de gebruikelijke aanvullende diensten die worden verleend aan slachtoffers van het fenomeen “failed bank”. Een schrale troost, maar een die als uw toepassing moet worden gebruikt, wordt vaak als een prioriteit beschouwd. Een andere reden is dat elke dag hetzelfde is als het gaat om uw betaalrekening. Alle processen zoals Incasso gaan gewoon door en als er nog geen nieuwe bank is om het allemaal te regelen, kom je steeds verder in de knoei. Een andere reden om direct naar een nieuwe bank te stappen is ingewikkelder. En dit valt onder de informatievoorziening (zie punt 3).

2. Beperk verliezen uit de inkomstenhoek

Laat uw werkgever zo snel mogelijk weten dat zij uw salaris niet meer op uw oude bankrekening storten. Als je pech hebt, is je salaris er op het moment dat je rekening wordt bevroren bij de failliete bank. Dan heb je geen toegang meer tot je geld totdat het garantiesysteem in werking treedt en je je geld teruggeeft. Dus: zorg ervoor dat je werkgever direct begint bij te dragen aan je nieuwe account.

3. Zorg dat je direct geïnformeerd en geïnformeerd bent

Dan meer over het verstrekken van informatie. Dit begint vooral bij uw nieuwe bank of de bank waar u nu een betaalrekening heeft geopend. Wanneer je contact legt met een nieuwe bank, zien zij jou als een potentiële nieuwe klant. Het is niet leuk, maar in deze wereld krijg je betere informatie als mensen denken dat ze geld kunnen verdienen. Je kunt je oude bank dus de brandende vraag stellen ‘wat nu’, maar die is a) failliet en kan dus geen geld meer aan je verdienen en b) overladen met hotlines en overvolle brievenbussen. Dus op dit moment is het zijn gewicht in goud waard om een ​​potentiële klant te zijn bij iemand anders. De ervaring leert dat een kleine bank snel en adequaat kan communiceren wat er moet gebeuren om de overgang snel en soepel te laten verlopen. Dit is natuurlijk anders in het afrekeningsgedeelte dat in uw oude bank zit. De nieuwe bank zal minder geneigd zijn om u te vragen in de trant van “Ik wil mijn geld terug, wat nu?” Antwoord. Neem daarom zo snel mogelijk contact op met De Nederlandsche Bank of DNB. Zij starten direct de communicatiemolen als de bank failliet gaat, zodat u via de website antwoord op uw vragen kunt vinden, of informatie kunt sturen per e-mail. In de praktijk lijkt uw e-mail geen persoonlijk bericht of een of meer algemene berichten af ​​te leveren die de meest prangende vragen van slachtoffers beantwoorden.

4. Pak wat je kunt

Wel, u krijgt binnen de wettelijke termijn uw geld terug uit het garantiesysteem. Maar zijn, dat wil zeggen, en hebben is een kunst. Aangezien de klant dagkosten heeft, is er momenteel een procedure die het mogelijk maakt om vrij grote dagelijkse betalingen van andere banken te doen met de kaart van de failliete bank. Voorbeeld. In het DSB debakel waren er meerdere dagen dat je 250 euro per dag kon opnemen, ongeacht of je een betaalautomaat van SNS of ING of een andere bank koos. Dat betekent dat iemand die na het sluiten van de kassa een saldo van rond de 750 euro had – dus de mogelijkheid om geld op te nemen bij een andere bank eindigde – weinig of niets meer op zijn zichtrekening had staan, behalve maximaal drie dagen. terminal van een andere bank.

5. Spek uw balans af

Denk aan uw vaste afschrijving en dergelijke en neem geen risico. Om gebruik te kunnen maken van de nieuwe bankrekening is het handig om direct de teller van het saldo van de nieuwe betaalrekening in plus vast te zetten. Zo voorkom je administratieve rompslomp of, erger nog, een automatische incasso die in gebreke blijft op je oude bankrekening. De oude bankrekening wordt meestal snel geblokkeerd nadat de bank is ingestort voor zowel opname als storting. Zet uw nieuwe bank dus aan de positieve kant en vertrouw niet alleen op een wisseldienst die ervoor zorgt dat alle betalingen en incasso’s op een bepaald moment automatisch via uw nieuwe bank lopen. Let op: u kunt natuurlijk op uw afschriften kijken wie wat van u ontvangt en vooraf uw nieuwe rekeningnummer doorgeven.

6. Leer van je fouten

Er zijn al twee fouten die vaak worden gemaakt bij het controleren van rekeningen. De eerste is dat u de geruststellende woorden van uw bank gelooft als er geruchten over problemen zijn. Nee. Blijf op de hoogte van wat er speelt bij de banken waarbij u een rekening heeft. En als er een probleem is, vergeet dan alle solidariteit en het-zal-gaan-gaan-mentaliteit en neem het geld weg. Nutsvoorzieningen. Overstappen is niet zo moeilijk meer, zeker nu er een omwisselservice is die je betalingen en bonnetjes automatisch overmaakt naar je nieuwe bankrekening. Dan fout nummer twee. Hierdoor blijft er veel geld op uw betaalrekening staan. Ten eerste verlies je de rente die de spaarrekening opbrengt. Ten tweede kunt u het saldo van een euro of duizend nog grotendeels of zelfs volledig van uw betaalrekening opnemen (zie punt 4: Haal wat u kunt). Dit scheelt een hoop wachten tot de garantieregeling ingaat!

Met dank aan ASN Bank