Als de huizenprijzen instorten

Uw woning kan fungeren als spaarpot, maar wat als de huizenprijzen instorten en de waardestijging wordt omgezet in een waardedaling.

Hoewel de vraag naar koopwoningen het aanbod blijft overtreffen, blijft de mogelijkheid bestaan ​​dat de huizenprijzen dalen. Dit kan verschillende redenen hebben, zoals een verhoging van de hypotheekrente of een verlaging van de hypotheekrenteaftrek. Ook aandelenmarkten en de economie kunnen hiervan de oorzaak zijn. Zodra het vertrouwen in de huizenprijzen wegzakt, kan er een probleem ontstaan.

Vertrouwen

Het niveau van de huizenprijzen is grotendeels gebaseerd op vertrouwen in de markt. Zodra kopers en verkopers het vertrouwen verliezen, zullen zij daarnaar handelen met alle gevolgen van dien. Nieuwkomers op de woningmarkt die verwachten dat de prijzen zullen dalen, zullen nu geen huis kopen, maar afwachten. Ze willen nu geen te dure woning kopen en wachten liever een paar jaar. Verkopers met dezelfde verwachtingen zetten hun huis nu snel te koop om te voorkomen dat het in waarde daalt terwijl ze het bezitten. Deze stappen zullen het proces versnellen. De woningen staan ​​niet te koop en het aanbod is zeer hoog.

Hypotheekrente

In de periode van 1980 tot 1982 was er een crisis op de woningmarkt. De hypotheekrente is in deze periode gestegen tot ruim dertien procent. Als dat gebeurt, komen bestaande huiseigenaren in grote problemen met hun hypotheek. Zodra de einddatum van de rentevaste periode is bereikt, moet de rente opnieuw worden vastgesteld voor een vaste periode. Als de rente extreem hoog is, leidt dit voor deze huishoudens tot een forse stijging van de maandlasten. Een verhoging van één procent op een woning van € 250.000 kost meer dan € 200 bruto per maand.

Eigen vermogen gebruiken

U kunt de overwaarde in uw woning gebruiken om een ​​woningrenovatie te realiseren. In een krappe woningmarkt zullen kredietverstrekkers voorzichtiger zijn met het verstrekken van tweede hypotheken. Kredietverstrekkers weten dat de kans bestaat dat de huizenprijzen dalen en dat bij een tweede hypotheek de schuld sneller boven de reële waarde van de woning kan uitkomen. Dit heeft gevolgen voor de inkomsten van de bank bij gedwongen verkoop. Als u echter al tientallen jaren uw huis bezit, is dat voldoende eigen vermogen om de bank te rechtvaardigen. Met uw vermogen een auto, boot of andere consumentenbestedingen kopen, werkt niet meer mee met de bank.

Beginners op de woningmarkt

Voor nieuwkomers op de woningmarkt bieden dalende prijzen een mooie kans om een ​​woning te kopen die in eerste instantie te duur leek. Door de waardedaling gaan de exorbitante huizenprijzen in Nederland omlaag. Met name in de Randstad zijn de prijzen zo hoog dat slechts enkele starters in aanmerking kunnen komen voor een eigen woning. Een correctie in de markt zal de huizenprijzen weer enigszins op het reële niveau brengen en voorkomen dat ze verder stijgen.€