Alle soorten leningen op een rij

Wanneer u van plan bent om als particulier een lening af te sluiten, is het belangrijk dat u op de hoogte bent van alle soorten leningen die voor u beschikbaar zijn. Er zijn vormen die bijzonder ongunstig zijn voor u als klant. Als u dit van tevoren weet, kunt u de meest economische vorm kiezen. Dit bespaart u onnodige kosten.

staat rood

Dit is de meest populaire vorm van lenen en misschien wel de meest over het hoofd gezien. Iedereen staat wel eens in het rood, om daar een paar dagen later achter te komen. Eind 2006 stond heel Nederland in het rood met 8 miljard! Vaak is er een maximumbedrag dat u kunt overschrijden, zoals € 1.000 of € 2.500. Voor rood staan ​​wordt vaak de maximale rente in rekening gebracht (15%). De kosten voor het onderhouden van het account worden ook toegevoegd en kunnen in het ergste geval oplopen tot 16 procent! Daarom is rood zijn erg ongunstig.

Als u te hoge uitgaven wilt voorkomen, kunt u vaak een saldowaarschuwing instellen bij uw bank. Wanneer uw saldo onder een bepaald bedrag zakt, ontvangt u een waarschuwingsmail. Zo kun je op tijd wat extra geld overmaken of het voordeliger doen zodat je niet ongemerkt te veel uitgeeft.

kredietkaart

Bij een creditcard krijg je vaak de mogelijkheid om in termijnen te betalen. Het betaalt rente en is dus… lenen! Maar je kunt er ook voor kiezen om alles in één keer af te betalen.

Prepaid creditcard

U betaalt het bedrag dat op de kaart hierboven staat vermeld. U kunt dan niet meer lenen dan u heeft betaald. Zo houdt u uw uitgaven onder controle. Deze kaart is geschikt voor mensen die geen gewone creditcard kunnen krijgen omdat ze bijvoorbeeld geen bewijs van inkomen hebben. Ook is er bij deze kaart geen BKT-verificatie vereist. U maakt namelijk geen schulden omdat u de kaart zelf vooraf betaalt. Het voordeel van de kaart is dat je gemakkelijk in het buitenland en op websites kunt kopen.

Klantenkaart

Dit is een soort creditcard voor een bepaalde winkel. U hoeft niet direct te betalen, maar pas achteraf in één keer of in termijnen. De belangstelling voor klantenkaarten is vaak groot.

Doorlopend krediet

U leent geen vast bedrag, maar werkt met een kredietlimiet. Zo heb je een limiet van 20.000 euro en kun je bijvoorbeeld 5.000 euro opnemen. U betaalt alleen rente over het opgenomen bedrag, in dit geval € 5.000,-. Zo heb je contant geld bij de hand als je nog niet weet hoeveel je nodig hebt.

Het nadeel is dat de rente variabel is, waardoor je niet van tevoren weet hoeveel rente je betaalt. U kunt het bedrag dat u tussentijds terugbetaalt ook opnemen.

WOZ-tegoed

Dit is een bijzondere vorm van doorlopend krediet en is mogelijk voor iedereen met een eigen woning. De WOZ-waarde van de woning bepaalt het maximale leenbedrag. De WOZ-rentetarieven zijn vaak erg gunstig.

Persoonlijke lening

Het bedrag, de looptijd en de rente worden vooraf bepaald. U betaalt maandelijks en een vast bedrag. Juridisch heeft u de mogelijkheid om vervroegd af te lossen. Vervroegd aflossen brengt echter altijd extra kosten met zich mee, aangezien de geldverstrekker rente verliest bij vervroegd aflossen.

Minilening

Het wordt ook wel
flitskrediet
of
minilening
genaamd. Het is een lening voor een klein bedrag dat je heel snel kunt opnemen. Vaak binnen 5 of 10 minuten! Vaak moet het bedrag binnen enkele weken worden terugbetaald. Dit heeft als voordeel dat er vaak geen rente hoeft te worden betaald. Er zijn echter vaak verwerkingskosten, dit zijn natuurlijk de kosten van lenen. Ook is voor een minilening geen BKR registratie vereist. Het is belangrijk dat je op tijd terugbetaalt, anders kan de boete heel snel oplopen.

Lenen met een onderpand

U kunt lenen met een onderpand bij Stadsbank van Lening. U geeft een pand waar u direct geld voor krijgt. Dit kunnen allerlei waardevolle spullen zijn. De woning wordt eerst getaxeerd en het leenbedrag wordt bepaald. Dit is het bedrag dat u ontvangt. U ontvangt ook een bevestiging van de obligatie. Dit is wat je als onderpand hebt gegeven, wat het geleende bedrag is en hoe lang het duurt. Als u niet binnen de gestelde termijn kunt terugbetalen, wordt uw pand geveild. Omdat je onderpand verstrekt, is deze vorm van lenen relatief goedkoop door de lage rente.

Speciale soorten leningen met onderpand:

Huren om te kopen

U betaalt een product, zoals een wasmachine, in termijnen. Pas als je alles hebt betaald, ben je eigenaar van de wasmachine. Als je de maandelijkse aflossingen niet kunt betalen en je hebt nog geen 75% korting betaald, dan ben je je wasmachine kwijt. Mocht de veilingopbrengst niet voldoende zijn, dan moet u alsnog het resterende bedrag betalen. Bij een aankoop op afbetaling betaalt u vaak een zeer hoge rente. Kopen op afbetaling is daarom een ​​nadelige vorm van lenen.

Aankoop op afbetaling

Het is vergelijkbaar met huurkoop, alleen bent u vanaf het begin eigenaar van het product. U kunt het aankoopbedrag in termijnen terugbetalen.

Tegoed per post

Bedrijven als Wehkamp of Otto verkopen producten die je in termijnen kunt afbetalen. Dit zijn kleine bedragen. Uiteraard betaal je er ook rente over. Dit is een zeer dure vorm van lenen. De rente kan oplopen tot 20%!

verhuur

Leasing is een vorm van huurovereenkomst, vaak met een koopoptie na een bepaalde periode. De eigenaar (verhuurder) van een product, zoals een auto, videoapparatuur of muziekinstrument, stelt zijn product aan iemand (de huurder) ter beschikking. De zaak blijft in het bezit van de verhuurder, maar na het verstrijken van de overeengekomen termijn heeft de huurder de mogelijkheid de zaak af te nemen.
Net als bij leasing op afbetaling kan de verhuurder de zaak terugnemen als u de termijnen niet meer kunt betalen en 75% van de schuld nog niet heeft afbetaald.

Leasen kent verschillende varianten:

Lees verder