Alle aftrekbare kosten voor de woning zelf in 2020 en 2021

Wat zijn de aftrekposten eigen woning box 1 in 2020 en 2021? Hoeveel kost een eigen woning u in 2020 en 2021, wat zijn de kosten voor de koper en wat zijn de fiscaal aftrekbare kosten? Welke kosten voor de aankoop van een woning zijn aftrekbaar? Iedereen die een huis wil kopen of een huurwoning wil ruilen voor een koopwoning, ziet regelmatig de kosten van huisvesting over het hoofd. Naast de bezorgkosten van een hypotheek zijn er nog vele andere kosten waarmee u rekening moet houden bij het kopen van een woning. Een huis huren kost ook geld. Een woning kopen is goedkoper door een lagere overdrachtsbelasting van 2% en een lagere hypotheekrente.

Sluit om te beginnen een hypotheek af

Het is niet altijd gemakkelijk om een ​​tweedehands huis te kopen tegen een betaalbare prijs. Hypotheken kunnen vooral problematisch zijn voor nieuwkomers. Daarnaast schatten nogal wat starters op de woningmarkt de overige kosten die gepaard gaan met de aankoop van een woning verkeerd in. Bij het kopen van een huis zijn er verschillende kostenposten. Gelukkig zijn sommige kosten aftrekbaar.

Aftrek eigen woning in 2020, wat zijn de aftrekbare kosten eigen woning in 2021?

Bij het kopen van uw woning krijgt u te maken met een aantal extra kosten. Denk aan bemiddelingskosten, notariskosten en hypotheekafsluitingskosten. Vergeet ook de verhuiskosten en eventuele kosten voor het opknappen van uw woning niet:

  1. Aankoopprijs huis. Er is een groot aanbod aan woningen. In tegenstelling tot huurwoningen heb je veel keuze. Daarnaast zijn huizen goedkoper geworden en kan er regelmatig op worden onderhandeld. Veel geluk.
  2. Hypotheek. Hoe lang het duurt om het huis af te lossen, hangt af van het type hypotheek. Hypotheekrente is sowieso 30 jaar fiscaal aftrekbaar. Bereken altijd uw maandlasten, zowel bruto als netto. Nettogeld na aftrek van teruggaven van de belastingdienst. En houd er rekening mee dat ook de rente over de resterende schuld of de kosten van het huren van uw grond aftrekbaar is.
  3. overdrachtsbelasting is 2% van de koopsom bij aankoop van een bestaande woning. Er is geen overdrachtsbelasting bij het kopen van een nieuwe woning. Starters op de woningmarkt kunnen vanaf 2021 worden vrijgesteld van overdrachtsbelasting.
  4. Makelaarskosten koper: u betaalt een bepaald bedrag of een bepaald percentage van de aankoopprijs van de woning. Neem altijd contact op met meerdere makelaars, want prijsverschillen kunnen groot zijn.
  5. Notariskosten: de kosten van het sluiten en overhandigen van de hypotheekakte, de koopakte en de kosten van inschrijving in het kadaster.
  6. Taxatiekosten en taxatierapport: voor het krijgen van een hypotheek is een aanslag nodig en tevens Nationale Hypotheek Garantie, NHG.
  7. Staatshypotheekgarantie: het kost eenmalig extra premie bij het afsluiten van de hypotheek. U koopt een garantie en bespaart bovendien op hypotheekrente omdat banken bereid zijn om bij NHG een lagere hypotheekrente in rekening te brengen. Bij een NHG-backstop is het risico voor de bank immers lager, dus nemen ze meestal genoegen met een lagere rente. De kans dat u nog schulden heeft, wordt drastisch verminderd.
  8. Eenmalige betaling voor het huis zelf. U moet het eigenwoningforfait bij uw inkomen optellen. Het is dus een optelling, geen aftrek.
  9. opstalverzekering. U bent verplicht een opstalverzekering af te sluiten. Anders krijgt u geen hypotheek van de bank. De premie is niet aftrekbaar.

Aftrekbare kostenregeling eigen woning in 2020 en 2021

De schematisch aftrekbare kosten voor een eigen woning zijn:

Let op: dit geldt voor uw eerste woning, waar u ook woont, niet voor uw tweede woning. Voor de tweede woning (box 3) is helaas niets aftrekbaar.

Sluiting van de inhouding van de commissie

Sinds 2013 betaal je geen afsluitprovisie meer, maar betaal je er nog wel voor. Iedereen die vóór 2013 een afsluitprovisie heeft betaald, kan nog steeds een aftrekpost krijgen. Stel dat u geen fiscale partner heeft, u heeft € 6.000 aan afsluitprovisie en een lening van 120 maanden (tien jaar) betaald, dan mag u vanaf 2013 € 2.370 per maand gedeeld door 120 als kosten aftrekken van een eigen woning (ca. 235 euro per jaar).

Hoeveel kost woningonderhoud in 2020 en 2021?

Elke woning heeft onderhoud nodig als u wilt dat deze zijn waarde behoudt. Een nieuwbouwwoning heeft in principe veel lagere onderhoudskosten dan een oudere woning. Maar op een gegeven moment moet er onderhoud gepleegd worden. Een vuistregel die vaak wordt gebruikt als het om onroerend goed gaat, is om elk jaar ongeveer 1% van de waarde van een huis opzij te zetten voor onderhoud. Als je de volledige eigenaar van het huis bent, heb je nog steeds wat vrijheid, maar als je een appartement wilt kopen, is een reservering van 1 procent heel gebruikelijk.

Opstalverzekering kost ook geld

Verschillende verzekeringen zijn wettelijk voorgeschreven. Daar kun je dus niet op besparen. Een opstalverzekering is verplicht voor elke huiseigenaar. Het dekt de risico’s van brand, stormschade, waterschade en andere schade aan uw woning. Vaak is de hypotheek ook gekoppeld aan verzekeringen, zoals overlijdensrisicoverzekeringen. Het is niet nodig dat u er ook op kunt besparen.

De verschillende belastingen die u op uw woning betaalt

Schrap ook niet de belastingen die je betaald hebt toen je de woning bezit, want de belastingen zijn hoog in Nederland. Denk aan de vastgoedtoets WOZ, die aan het begin van het jaar door de gemeente wordt vastgesteld. Dit heeft onder meer gevolgen voor de fiscale aanvulling op de inkomstenbelasting uit eigen woning, namelijk de huurwaarde. Daarnaast is er een rioolheffing, een afvalstoffenheffing en een waterbeheerheffing. Een aandachtspunt zijn de kosten voor de koper.

Is het goedkoper om een ​​huis te huren?

Een woning huren was vooral goedkoper als de huizenprijzen door de jaren heen daalden of gelijk bleven in plaats van stegen. Als koper van een eigen woning heb je alle kosten van de woning, maar stijgt de waarde van je woning niet. Zeker als je in een sociale huurwoning woont met een bescheiden jaarlijkse huurverhoging in plaats van in de vrije huursector. Als u bijvoorbeeld 2% rente betaalt over een hypotheek nadat de hypotheekrente is afgetrokken, zullen die kosten meer stijgen dan de normale jaarlijkse huurverhoging. Om nog maar te zwijgen van de stijgende onroerende voorheffing WOZ die de gemeente u jaarlijks stuurt en het onderhoud van de woning. Ongeveer driekwart van de huurwoningen in ons land behoort nog tot de sociale huursector, maar ook de huren stijgen snel, afhankelijk van je inkomensniveau en de WOZ-waarde van je woning.

Wat zijn de voordelen van het kopen van een eigen huis?

Natuurlijk is het niet allemaal kommer en kwel. Het hebben van een eigen huis heeft ook veel voordelen. Elke toekomstige taxatie van uw woning is van u. U kunt ook gebruikmaken van de hypotheekrenteaftrek. Om te beginnen zijn er ook diverse aankoopsubsidies en goedkope leningen die de last verlichten. Maar toch: de verhuizing naar een eigen woning vraagt ​​om een ​​goed financieel beeld. Een adviseur kan je hierbij helpen. Ook op internet vind je veel nuttige informatie.

Tot slot, welke woonlasten zijn aftrekbaar in 2020 en 2021?

Aan het kopen van een woning zijn allerlei verwervingskosten verbonden. Maak een lijst van de kosten van dit huis voordat u de verkoop tekent. Veel kosten van het bezitten van een woning zijn aftrekbaar, maar niet allemaal.

Lees verder