Aftrekbare kosten hypotheek 2020 en 2021

Gebruik alle fiscaal aftrekbare kosten van een eigen woninghypotheek in 2021 en 2022 bij uw aangifte inkomstenbelasting en voorlopige teruggaaf van de Belastingdienst. Hypotheekkosten kunnen zowel de kosten van een nieuwe hypotheek zijn als de kosten van het verhogen van een bestaande hypotheek. De meeste kosten zijn eenmalig, maar u kunt de hypotheekrente voor lange tijd van uw inkomen aftrekken. Profiteer van deze fiscale voordelen die het afsluiten van een hypotheek aantrekkelijk maken. Vraag indien nodig een tijdelijke terugbetaling aan. Soms is een lagere hypotheekrenteaftrek mogelijk dan verwacht. Hoe zit het daarmee?

Wat is er nog meer aftrekbaar van uw hypotheek in 2021 en 2022?

Waarom een ​​hypotheek nemen?

Een hypotheek kan om verschillende redenen worden afgesloten:

In al deze gevallen kan een groot aantal zaken van de rekening van de notaris of hypotheekverstrekker worden aangemerkt als aftrekbare hypotheeklasten. Deze kosten trek je af van je loon en inkomen in kolom 1 van je inkomstenbelasting, de kolom werk en woning, waardoor je minder belasting betaalt en soms zelfs geld terugkrijgt.

Verhoog uw bestaande hypotheek in 2021 of 2022

Als u in 2021 of 2022 uw woning wilt verbouwen of verbeteren, kunt u uw hypotheek verhogen om de werkzaamheden te financieren. De hypotheekrente op deze lening is volledig fiscaal aftrekbaar als de aanvullende hypotheek annuïtair wordt gefinancierd. Voorwaarde is dus dat je de hypotheek maandelijks aflost. Te veel mensen kunnen een restschuld hebben die nooit is afbetaald. De rente over de resterende schuld is aftrekbaar in 2021 en 2022 als de woning na 28 oktober 2012 en voor 1 januari 2018 wordt verkocht.

Nieuwe hypotheek of bestaande hypotheek inschrijven in het Kadaster

Als u een nieuwe hypotheek afsluit of een bestaande hypotheek verhoogt, moeten deze leningen worden ingeschreven in het Kadaster. Voorwaarde voor het aftrekken van hypotheekrente is dat de lening moet worden aangemeld bij de Belastingdienst. Het hoogste inkomen in 2021 kan in aftrek worden gebracht tegen maximaal 43% inkomstenbelasting, in 2022 is dat maximaal 40% (ipv 60%).

Welke hypotheekaftrek kosten in 2021 en 2022?

U kunt maximaal de volgende posten aftrekken. Het kan maandelijks worden betaald (voorlopige aflossing) of met uw aangifte inkomstenbelasting. Maximale aftrek, maar niet alle artikelen zijn van toepassing op uw situatie:

Aftrekbaar ophalen van spullen in uw woning in 2021 en 2022

U kunt uw hypotheekaftrekbare kosten incasseren met uw aangifte inkomstenbelasting of nog eerder met een tijdelijke teruggaaf inkomstenbelasting. Het grote voordeel van vooruitbetalen is dat u sneller van het geld af bent. Daarna wordt het teruggaafbedrag maandelijks uitbetaald aan de Belastingdienst. U kunt er ook voor kiezen om te wachten tot uw aangifte inkomstenbelasting. Het grote voordeel hiervan is dat u in één keer uw belastingteruggaaf krijgt. Het verkleint ook de mogelijkheid om extra belastinggeld te betalen.

Tijdelijk twee woningen hebben, wat betekent dat fiscaal?

Als u tijdelijk eigenaar bent van twee woningen, waarvan er één wordt verkocht en de andere als hoofdverblijf wordt gebruikt, zijn de hypotheek- en overige kosten van de eigen woning voor beide woningen aftrekbaar. Dit is een doorlopend evenement. Voorwaarde is dat de eerste woning waarin u woonde niet (meer) wordt verhuurd, maar leeg (onbewoond) wordt verkocht.

Tweede woninghypotheek en Belastingdienst

Een tweede woning met hypotheek of een vakantiewoning met hypotheek is niet uw hoofdverblijf en dus zijn de kosten van die hypotheek niet aftrekbaar. Een uitzondering is denkbaar als de vakantiewoning uw hoofdverblijf is, aangezien het dan de fiscale woning van uw eigenaar is met alle fiscale voordelen van dien.

Aangebouwde garage of garagebox met hypotheek

Een aangebouwde garage is een garage die aan uw huis vastzit of direct bij het huis hoort. Ook de hypotheek op zo’n garage is fiscaal aftrekbaar. Helaas geldt de aftrek niet voor een garage twee blokken buiten uw woning. De garage valt daarom niet elders onder het toepassingsgebied van de belastingaangifte.

Renovatiehypotheek nemen

Als u uw woning gaat verbouwen en hiervoor een bijzondere hypotheek (renovatiehypotheek) of lening afsluit, zijn de kosten aftrekbaar. Nogmaals, dit geldt niet voor een verbouwing of renovatie van een tweede woning die niet uw hoofdverblijf is.

Definitieve aftrekbare hypotheekkosten

Een hypotheek is meestal onvermijdelijk en de kosten zijn door hun aftrek meestal betaalbaar. De meeste kosten zijn ook eenmalig. Natuurlijk is het altijd de moeite waard om te kijken hoe je de kosten laag kunt houden door een goedkope hypotheek, makelaar en notaris te nemen.€