Afschaffing van contant geld, argumenten voor en tegen

Contant geld zit vol met ziektekiemen, duur en onhandig, allemaal redenen voor de afschaffing ervan. Anderen zijn daarentegen volledig tegen de afschaffing van contant geld omdat hiermee anoniem kan worden betaald. Een mooie aanwinst in een tijd waarin we scherp in de gaten worden gehouden door overheid en bedrijfsleven.

Is elektronisch geld de toekomst?

Geld is de helper van de duivel:

De lijst is bijna eindeloos. Contant geld haalt het slechtste in mensen naar boven en maakt van velen van ons criminelen. De enige oplossing om van dit alles af te komen: elektronisch geld. In deze context is het fenomeen bitcoin ook een zeer interessante ontwikkeling.

Bij anoniem betalen geven veel mensen de voorkeur aan contant geld

Maar alle stammen zijn tegen de afschaffing van contant geld omdat je anoniem met contant geld kunt betalen. Een overschrijving of domiciliëring is altijd elektronisch verifieerbaar en kan gemakkelijk leiden tot een burger wiens behoeften, gewoonten en eventuele ondeugden volledig “tot uw beschikking” staan.

Betaal met contant geld en privacy

Zolang overheden “Trojaanse (staats)paarden” blijven ontwikkelen, zullen velen blij zijn dat ze nog steeds contant geld van de bank kunnen opnemen en contant kunnen betalen. Mensen zijn het zat om nog meer persoonlijke data ter beschikking te stellen. Ze mogen nooit worden gebruikt, maar ze kunnen ook helpen een nauwkeurig profiel van ons op te bouwen.

Klantenkaarten en kortingskaarten in de supermarkt zijn ook funest

Wanneer u bijvoorbeeld met een creditcard koopt, wordt opgeslagen waar en wanneer u voor welk bedrag heeft gekocht. En veel winkelketens slaan ook op welke klanten, in welke hoeveelheden en met welke frequentie bij aankopen, via verschillende kortingskaartsystemen. Door de twee te combineren, kunt u snel en eenvoudig voorspellen hoe lang het duurt voordat een bepaalde bankklant een bepaald artikel in een bepaalde winkel koopt. Op deze manier kan de voortgang van een persoon volledig worden gevolgd.

Elektronisch geld is nog niet voldoende veilig en stabiel

Velen zijn van mening dat ons huidige netwerk voor elektronische geldoverdracht onvoldoende veilig en robuust genoeg is om contant geld volledig te elimineren. Want wat als je gsm kapot gaat of je kaartlezer niet werkt of geen ontvangst heeft? Iedereen die tegenwoordig regelmatig met plastic betaalt, kent deze problemen maar al te goed. En deze incidenten gaan meestal gepaard met andere extra kosten, al was het maar door zo’n toeval dat je gewoon je bus of trein mist…

En even ter overdenking: wat als de geldkraan wordt dichtgedraaid en de bankrekening weg is…? Het opzeggen van een bankrekening om welke reden dan ook kan binnenkort worden gebruikt om snel van de “last” af te komen.

Is een terugkeer naar ruilhandel een optie?

Het was veel gemakkelijker voor onze voorouders, uit de primitieve prehistorie. Toen werd (bijna) alles wat werd gejaagd, gevonden of gemaakt onder elkaar gedeeld… tot, ja, tot op een dag iemand jaloers werd op de rijkdom van de naburige stam.

Maar maak je geen zorgen! Ik ga hier niet discussiëren over een terugkeer naar de samenleving van jagers en vissers! Maar we moeten begrijpen dat niet alle waarden van het leven altijd alleen in geld kunnen worden uitgedrukt.

En er zou niet met de bits en bytes geknoeid worden?

Elektronisch geld garandeert op geen enkele manier de afschrikking van criminele activiteiten door kwaadwillenden. In plaats daarvan vinden ze nieuwe manieren om hun misbruik naar een ander niveau te tillen: