Aflossingsvrije hypotheek: oversluiten of aflossen?

Een van de meest verkochte hypotheekproducten is de aflossingsvrije hypotheek. Door de lage maandlasten kozen miljoenen mensen voor aflossingsvrije hypotheken. Wel zijn de regels voor nieuwe hypotheken met vaste rente sterk gewijzigd, u heeft bijvoorbeeld geen recht meer op hypotheekrenteaftrek. Veel mensen overwegen om van hun bestaande aflossingsvrije hypotheek over te stappen naar een andere hypotheekvorm. Veel mensen lossen hun hypotheek ook vervroegd af met rente. Maar is het nodig? En wat zijn de mogelijkheden voor jou als beginner of huiseigenaar?

Aftrek van hypotheekrente

Zoals u weet, zijn de regels voor het ontvangen van hypotheekrenteaftrek voor bepaalde hypotheekvormen sinds 2013 strenger. Alleen mensen met een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek komen nog in aanmerking voor hypotheekrenteaftrek. Bij een aflossingsvrije hypotheek krijgt u geen hypotheekrenteaftrek. Maar let op, dit geldt alleen voor nieuwe hypotheken! Voor bestaande hypotheken verandert er voorlopig helemaal niets. Daarom hebben mensen met een aflossingsvrije hypotheek nog steeds recht op hypotheekrenteaftrek.

Gevolgen hypotheekrenteaftrek

Omdat de hypotheekrenteaftrek nog steeds beschikbaar is voor bestaande aflossingsvrije hypotheken, hoeft u uw hypotheek niet over te stappen naar een andere hypotheekvorm. Natuurlijk is het mogelijk. U kunt een andere hypotheekvorm kiezen, maar u moet wel kiezen voor een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek om uw hypotheekrenteaftrek bij uw nieuwe hypotheek te behouden. Houd er rekening mee dat dit soort hypotheken hogere maandlasten hebben. Informeer u bij een hypotheekadviseur of bereken online hoeveel u kunt lenen voor een hypotheek.

Houd uw aflossingsvrije hypotheek

Het grootste voordeel van een hypotheek is dat je de laagste maandlasten hebt. U betaalt immers alleen rente over het bedrag, u betaalt niets terug. Als u merkt dat u uw hypotheek maandelijks nauwelijks kunt betalen, is het niet aantrekkelijk om een ​​duurdere hypotheekvorm af te sluiten. Dan kan het zijn dat de enige optie is om uw bestaande aflossingsvrije hypotheek te behouden. Ook kunt u uw huidige aflossingsvrije hypotheek meenemen als u gaat verhuizen. Houd er rekening mee dat een eventuele hypotheekverhoging in een andere hypotheekvorm moet worden afgesloten. Dan behoudt u deels uw oude aflossingsvrije hypotheek en moet u deels een andere hypotheekvorm afsluiten.

Betaal uw hypotheek alleen met rente

Bij een aflossingsvrije hypotheek betaalt u uiteraard niets terug. Maar wat als u de aflossingsvrije hypotheek wilt behouden, maar ook wilt aflossen?

Zijn terugbetalingen toegestaan?

Veel mensen weten niet dat aflossen van een aflossingsvrije hypotheek gewoon mogelijk is! Bij de meeste banken kunt u elk jaar 10% van uw hypotheeklasten boetevrij aflossen. Als uw hypotheek met rente € 180.000 is, kunt u maximaal € 18.000 per jaar boetevrij aflossen. Sommige banken staan ​​een terugbetaling tot 20% per jaar toe of er is geen maximum terugbetalingspercentage. In de voorwaarden van de hypotheek leest u of aflossen in uw situatie echt mag en welk percentage dat is.

De voor- en nadelen afbetalen

Wanneer u afbetaalt, dalen uw maandelijkse betalingen; uiteindelijk is er minder van de hypotheek om rente over te betalen. Een ander voordeel is dat u aan het einde van de rentedragende hypotheek een deel van uw woning heeft afgelost. De keerzijde is dat het bedrag aan hypotheekrenteaftrek dat u maandelijks van de belastingdienst ontvangt, afneemt. Het aflossen van uw hypotheek is vooral voordelig als de spaarrente van uw bankrekening laag is in vergelijking met uw hypotheekrente. Dan is uw hypotheekrenteaftrek groter dan het bedrag dat u op uw bankrekening ontvangt aan hypotheekrente en spaarrenteaftrek.

Lees verder