Aflossingsvrije hypotheek met hypotheekrenteaftrek in 2021?

Heeft u een aflossingsvrije hypotheek of heeft u een aflossingsvrije hypotheek gehad, of is er hypotheekrenteaftrek? Velen zullen nee antwoorden omdat ze denken dat je alleen met een annuïteitenhypotheek of lineaire hypotheek rente op een eigen woning kunt aftrekken. Iedereen die tot 2013 een aflossingsvrije hypotheek heeft afgesloten, kan ook in 2021 hypotheekrenteaftrek krijgen. Ook als hij beweegt. Hoe zit het met de voorwaarden, aangezien het een groot verschil maakt voor de maandelijkse kosten?

Hypotheek met rente tot 2013

Er zijn nog steeds genoeg huiseigenaren die in de gelukkige omstandigheid zijn dat ze een aflossingsvrije, aftrekbare hypotheek hebben en extra kunnen aflossen wanneer ze maar willen. Zij waren al eigenaar van het huis vóór 2013, toen de verplichting tot terugbetalen de hoofdregel werd. Ze kunnen een hoge hypothecaire lening hebben, met een lage hypotheekrente in 2020 en simpele fiscale voordelen waar ook terugbetalers van genieten. Nee, beter zelfs, ze hoeven niet af te lossen en hebben lagere maandlasten dan degenen die elke maand hun hypotheek moeten aflossen.

Bestaande zaken en nieuwe zaken met aflossingsvrije hypotheken

Bestaande gevallen van vóór 2013 die nog in hetzelfde huis wonen, behouden hun inhoudingen. Maar hoe zit het met de nieuwe gevallen? Hierbij zijn twee groepen te onderscheiden: mensen die voor het eerst een aflossingsvrije hypotheek afsluiten en zij die al een aflossingsvrije hypotheek hadden, maar hun oude woning hebben verkocht en een nieuwe woning willen kopen. Een eerste aflossingsvrije hypotheek is nog wel toegestaan, maar dan zonder hypotheekrenteaftrek. Voor bestaande gevallen is dat anders. Als zij hiervoor in aanmerking komen, kunnen zij met de hypotheekrenteaftrek ook een aflossingsvrije hypotheek op een nieuwe woning afsluiten.

Voorwaarden hypotheekrenteaftrek

Je vraagt ​​je af wat die voorwaarden zijn. Er zijn vier voorwaarden waaraan moet worden voldaan als u uw huidige woning verkoopt en een nieuwe woning wilt met hypotheekrenteaftrek:

Dus komt u in aanmerking en verkoopt u uw woning tussen 1 mei 2021 en koopt u uiterlijk 31 december 2022 een eigen woning, dan kan het weer uw oude hypotheek zijn met een hypotheek met hypotheekrenteaftrek.

Er geldt een aanvullende leenregeling

Dat zijn nogal wat voorwaarden, en er is nog een voorwaarde die geldt voor iedere eigenaar die een oude eigen woning verkoopt en vervolgens een nieuwe eigenaar koopt. Als uw oude woning een overwaarde heeft, beperkt dit de hypotheek die u kunt afschrijven als hypotheekrenteaftrek bij uw aangifte inkomstenbelasting.

Het laatste voorbeeld van een eigen woning met hypotheekrenteaftrek in 2021

Per 1 mei 2021 verkoopt u uw woning zonder overwaarde, maar wilt u later vanaf 2013 een aflossingsvrije hypotheek afsluiten. U koopt in augustus 2021 een nieuwe woning, de helft met uw oude aflossingsvrije hypotheek en de andere helft met een annuïteitenhypotheek. Dan komt u in aanmerking en heeft u hypotheekrenteaftrek op uw totale hypotheek. Het voordeel van deze combinatie is dat uw maandlasten lager zijn dan wanneer uw hypotheek een aflossingsverplichting zou hebben. Als u uw geld meeneemt naar uw nieuwe woning, is het fiscaal voordeliger om de annuïteitenhypotheek iets lager te houden en de rentedragende hypotheek ongewijzigd te laten. Een rentedragende hypotheek heeft immers meer fiscale voordelen. Gebruik het.

Lees verder