Aflossingsvrije hypotheek blijft mogelijk
Sinds 1 januari 2013 zijn er nog maar twee hypotheekvormen die in aanmerking komen voor de hypotheekrenteaftrek voor nieuwe hypotheken. Dit zijn de lineaire hypotheek en de annuïteitenhypotheek. Het is echter nog steeds mogelijk om te kiezen voor een aflossingsvrije hypotheek. Om praktische redenen kan voor deze vorm worden gekozen ondanks het ontbreken van fiscale voordelen.
Tot 2013 was de hypotheek met rente een van de meest populaire hypotheekvormen. Dat is niet zo gek, aangezien het de goedkoopste hypotheekvorm is. Anderzijds is het ook qua kwaliteit de slechtste hypotheekvorm. Dit betekent echter niet dat het niet verstandig is om te kiezen voor een aflossingsvrije hypotheek. In de meeste gevallen is het niet meer verstandig om voor deze vorm te kiezen. Het niet kunnen gebruiken van hypotheekrente over het inkomen weegt zwaarder dan de voordelen.
Pas na verkoop wordt de hypotheek met rente afgelost
De naam hypotheek met rente klinkt vriendelijk. Op basis van de naam van deze hypotheekvorm hoeft de lening niet afgelost te worden. Dit is inderdaad waar, maar de schuld blijft op uw woning staan totdat u uw woning verkoopt. Ook bij het overlijden van één huiseigenaar blijft de hypotheekschuld maximaal. Dit zou op zich geen probleem moeten zijn, maar u moet begrijpen dat uw hypotheekbetalingen zullen doorgaan nadat u met pensioen bent gegaan.
Wanneer kiezen voor een aflossingsvrije hypotheek?
Als u toch geen recht heeft op hypotheekrenteaftrek, dan kan een aflossingsvrije hypotheek een effectieve financieringsvorm zijn. U kunt bijvoorbeeld denken aan het afsluiten van een hypotheek voor een tweede woning. Ook wanneer u een lening voor uw woning afsluit, waarvan u het geld niet ten behoeve van de eigen woning gaat gebruiken, wordt de betaalde hypotheekrente niet van uw inkomen afgetrokken.
Keuze zekerheid bij wijziging hypotheekvorm
In het verleden kwamen veel beleggingshypotheken met een aflossingsvrije hypotheek. Veel huiseigenaren hebben later spijt van deze keuze. Uw hypotheek omzetten naar een annuïteitenhypotheek is in veel gevallen een goed alternatief. Het nadeel van zo’n conversie is een forse stijging van de maandlasten. Dit is ook logisch, want op de een of andere manier moet het geld voor aflossing worden geïncasseerd. Doorslaggevend voordeel is de volledige aflossing van de hypotheek binnen de resterende looptijd.
Moet ik overstappen van een aflossingsvrije hypotheek naar een annuïteitenhypotheek?
Door een hypotheek met rente om te zetten in een hypotheekvorm waarbij de hypotheek volledig wordt afgelost, kunt u voor de resterende looptijd een woning zonder hypotheek veiligstellen. Dit is in principe een no-brainer conversie, aangezien u ook voor een aflossingsvrije hypotheek uw eigen aflossingsplan kunt opstellen. Een aflossingsvrije hypotheek draagt u niet over, u stelt zelf een aflossingsplan op. Bereken hoeveel u elke maand moet betalen om de schuld volledig af te betalen op de einddatum van de hypotheek. Als u ook een aflopende overlijdensrisicoverzekering afsluit die de schuld bijhoudt, kunt u een annuïteitenhypotheek nabootsen.
Een groot voordeel is dat je de maandlasten zelf in de hand hebt en bespaart op de hoge kosten van het overzetten van een hypotheek. Deze besparing van een paar duizend euro kun je beter gebruiken voor de aanbetaling. Een rentedragende hypotheek geeft u de vrijheid en de mogelijkheid om uw maandlasten laag te houden.€