Aflossingsvrije hypotheek aflossen met € 250,- per maand

Door elke maand een extra bedrag beschikbaar te stellen om uw hypotheek af te lossen, kunt u ook een aflossingsvrije hypotheek over de looptijd van uw hypotheek aflossen.

Extra aflossen is de laatste jaren populairder geworden. Dit komt mede door de forse daling van de huizenprijzen. Dalende huizenprijzen in combinatie met een aflossingsvrije hypotheek kunnen op de lange termijn problemen opleveren. Kunt u na uw pensionering uw hypotheeklasten nog betalen? Voor 2008 werd bij het afsluiten van een hypotheek geen rekening gehouden met de stagnatie van de woningmarkt. Dat ook de huizenprijzen fors kunnen dalen, is inmiddels voor iedereen duidelijk.

Hypotheekrente betalen na pensionering

Stel dat u een aflossingsvrije hypotheek heeft van € 75.000. Niemand weet hoe de hypotheekrente zal evolueren, maar de hypotheekrente was in het verleden 13%. Die rente kunnen wij weer betalen in hypotheekrente. Kunt u na pensionering € 75.000 x 13% = € 9.750 / 12 = € 812,50 aan hypotheekrente betalen? Het is een doemscenario, maar het kan niet worden uitgesloten. Door tijdens de looptijd van de hypotheek extra af te lossen, kunt u de hypotheek aflossen of in ieder geval verlagen met alleen rente.

Betaal € 250 extra per maand

Als het financieel mogelijk is, is het verstandig om stappen te ondernemen tegen een aflossingsvrije hypotheek. Door er zo snel mogelijk mee te beginnen, kunt u proberen zoveel mogelijk af te betalen. Uitgaande van een aflossingsvrije hypotheek van € 75.000 en een hypotheekrente van 5%, betaalt u voor dit deel van de hypotheek € 312,50 per maand. Na een jaar en een extra maandelijkse aflossing van € 250,- blijft de hypotheek op € 72.000 staan. Hierdoor dalen de maandlasten naar 300 euro. De besparing is klein, maar de maandlasten zullen geleidelijk afnemen.

Vijftien jaar later staat de hypotheek met rente op 30.000 euro. Als we aannemen dat de hypotheekrente nog steeds 5% is, zijn de maandlasten nu gedaald tot 125 euro. In vergelijking met niet betalen worden uw maandlasten verlaagd met € 312,50 – € 125 = € 187,50. In principe kunt u dit bedrag nu ook gebruiken voor extra aflossingen. In het zestiende jaar betaalt u extra terug: € 3.000 + € 2.250 (=12 x € 187,50). Door de besparingen opnieuw te investeren, is de terugverdientijd bijzonder snel. Het jaar daarop daalde de schuld tot 30.000 euro – 5.250 euro = 24.750 euro. Door het spaargeld continu te herbeleggen, is de schuld van 75.000 euro binnen twintig tot drieëntwintig jaar volledig afgelost.

Extra aflossen verlaagt ook het eigen risico

De vereenvoudigde berekening hierboven is niet helemaal correct. Betaalde hypotheekrente is fiscaal aftrekbaar. Extra teruggaven verminderen dus ook uw belastingvoordeel. Hoe dan ook, het kan nog steeds lonend zijn om een ​​aanvalsplan te maken voor uw aflossingsvrije hypotheek.

Er moet een extra restitueerbaar bedrag beschikbaar zijn

Hypotheekkosten zijn vaak gebaseerd op inkomen. Hierdoor is het voor gezinnen vaak niet mogelijk om extra geld vrij te maken om extra af te lossen. Het is echter belangrijk om te zoeken naar kansen. Elke extra hypotheekbetaling met rente heeft meerwaarde. U hoeft geen honderden euro’s per maand te betalen. Met jaarlijkse terugbetalingen van $ 500 tot $ 1.000, zult u ook het probleem geleidelijk verminderen.€