Aflossingsplan aflossingsvrije hypotheek maken

Vanaf 2013 is het verplicht om elke maand de hypotheekschuld af te lossen. Deze verplichting geldt niet voor hypotheken die vóór 2013 zijn afgesloten. Wel is het verstandig om voor een aflossingsvrije hypotheek een aflossingsplan op te stellen.

Meer dan de helft van de lopende hypotheken is gedeeltelijk aflossingsvrij. Deze hypotheekvorm heeft als voordeel dat de maandlasten laag zijn. Het nadeel is dat deze hypotheek pas wordt afgelost als het huis is verkocht. Op de woningmarkt, met dalende huizenprijzen, is de krapte nog groter geworden. De hypotheekschuld wordt niet verlaagd, maar de woning wordt minder waard. Wanneer de hypotheekschuld hoger is dan de verkoopwaarde van de woning, is de woning onverkoopbaar geworden. Iedereen met een aflossingsvrije hypotheek zou dit moeten overwegen. Het kan verstandig zijn om uw hypotheek alleen op eigen initiatief met rente af te lossen.

Zelf ombouwen of de hypotheek aflossen?

Nieuwe hypotheken bevatten vanaf 2013 een verplichte maandelijkse aflossing van de hypotheekschuld. Deze verplichting geldt niet voor bestaande hypotheken. Steeds meer huiseigenaren besluiten echter om tijdelijk hun schuld af te bouwen. U kunt uw hypotheek omzetten in een aflossingsvorm, maar u kunt ook uw eigen aflossingsplan opstellen. Door uw doel te bepalen, weet u wat u elk jaar moet terugbetalen om uw doel te bereiken.

Betaal uw hypotheek alleen met rente

Het aflossen van uw hypotheek is een proces dat uw tijd vraagt. Dit geldt meestal voor grote hypotheekschulden die niet in een paar jaar kunnen worden afgelost. Door een plan te maken, weet je hoe je je doel kunt bereiken.

Uw hypotheek is bijvoorbeeld nog 20 jaar geldig. U heeft een aflossingsvrije hypotheek van € 80.000. Je wilt dat het zichzelf in 20 jaar terugbetaalt. U wilt dus voorkomen dat u na uw pensionering hypotheekrente betaalt. U kunt op een eenvoudige manier een doel maken. Door € 4.000 per jaar af te lossen op een aflossingsvrije hypotheek, kunt u de schuld die overblijft na afloop van de hypotheek wegwerken. Een andere mogelijkheid is sparen op een spaarrekening. Het nadeel is dat u over grote bedragen aan spaargeld vermogenswinstbelasting moet betalen. Het is beter om elk jaar te beginnen met aflossen. Bijkomend voordeel is dat uw maandlasten ook afnemen.

Zet een hypotheek om of sla zelf het initiatief op

Eind 2012 besloten veel huiseigenaren om hun oude hypotheekvorm(en) om te zetten naar een volledig aflossende hypotheekvorm. Na 1 april 2013 is deze conversie nog wel mogelijk, maar de keuze aan hypotheekvormen is zeer beperkt. In de nieuwe hypotheek moeten maandelijkse (annuïtaire) aflossingen zijn opgenomen. Een goed alternatief is om zelf de terugbetaling te regelen. Ten eerste hoef je geen kosten te betalen bij het omzetten van je hypotheek en ten tweede heb je meer flexibiliteit als je het initiatief behoudt om wel of niet te betalen.

Laat u adviseren door een hypotheekadviseur

Het afsluiten van een hypotheek kan een belangrijke beslissing zijn. Als uw levenssituatie of voorkeuren veranderen, is het raadzaam om contact op te nemen met een hypotheekadviseur. Hij of zij kan u adviseren over de beste manier om met uw financiële situatie om te gaan. De beste oplossing voor de een is misschien niet de beste oplossing voor de ander.€