Afkopen van uw hypotheek: Bereken de kosten, boete en voordelen

Hypotheek oversluiten is vooral interessant als de rente laag is. De hypotheekrente is momenteel historisch laag, waardoor het een goed moment is om te kijken of herfinanciering iets voor u is. Maar hoe weet je of dit voor jou het geval is? Hoe de te betalen rentevergoeding berekenen? Hoe extra kosten en eventuele boetes berekenen? Hoe weet u of een hypotheek oversluiten echt goedkoper voor u is?

Wat is een hypotheekoverdracht?

Een hypotheek oversluiten betekent letterlijk een nieuwe hypotheek afsluiten bij dezelfde of een andere aanbieder met een lagere rente. U betaalt dus eigenlijk eerder dan gepland de hypotheek af en sluit vervolgens weer een hypotheek op hetzelfde huis. Als je een lagere rente kunt krijgen dan voorheen, kan oversluiten resulteren in een veel lagere maandlast, wat natuurlijk erg interessant is. Oversluiten kan kosten of boetes met zich meebrengen die aan de bestaande hypotheekhouder moeten worden betaald, dus het is belangrijk om te berekenen of de kosten in uw persoonlijke geval het voordeel dat het u kan opleveren, waard zijn.

Wanneer is het voordelig om een ​​bestaande hypotheek over te sluiten?

Als de hypotheekrente nu lager is dan toen je de hypotheek afsloot, kan oversluiten veel goedkoper. Op dit moment is het omdat de rente op dit moment erg laag is. Het oversluiten van een persoonlijke hypotheek is vooral interessant als:

Hoe bereken je of oversluiten qua rente en maandlasten voordeliger is?

Eerst moet u weten welk type hypotheek u momenteel heeft en welke rentevoet eraan verbonden is. Wat voor hypotheekvorm heeft u? Een aflossingsvrije hypotheek of bijvoorbeeld een spaarhypotheek? Hoeveel rente betaal je per maand en is deze variabel of vast? Wat is de looptijd van uw hypotheek en voor hoeveel jaar staat uw hypotheekrente vast? U kunt nu uw hypotheek vergelijken met de rente die u nu zou betalen voor een vergelijkbare hypotheek door te navigeren tussen verschillende aanbieders. Ook kunt u kijken of een andere hypotheekvorm beter bij u past dan de hypotheek die u nu heeft. Wil je nog steeds hetzelfde als voorheen? Hoeveel lager zouden uw maandelijkse betalingen nu zijn =

Hoe kosten en boeterente berekenen bij het oversluiten van een hypothecaire lening?

Wanneer u uw hypotheek bij dezelfde beheerder verkoopt, moet u soms kosten betalen. Dus wil je bij je provider blijven, check dan hoeveel deze kosten zijn. Ook kan het zijn dat u taxatiekosten, notariskosten en een nieuwe afsluitprovisie moet betalen bij dezelfde of een nieuwe geldverstrekker. Als u overweegt uw huidige aanbieder te verlaten, kan het zijn dat u ook een boete of boeterente moet betalen. Uw hypotheekofferte bevat dan een boeteclausule waar u meer details over kunt vinden. Nu u weet hoe hoog de kosten van herfinanciering zijn, kunt u eenvoudig berekenen of deze opwegen tegen de voordelen van een lagere rente.

Hoe een bestaande hypotheek oversluiten?

Controleer eerst de hypotheekrente, het type hypotheek en de voorwaarden van uw huidige hypotheek. U kunt dan zien hoe ze eruit zouden zien als u opnieuw een hypotheek zou afsluiten bij dezelfde beheerder of bij een andere bank of financiële instelling. Onderzoek altijd hypotheekrentes en voorwaarden bij verschillende hypotheekverstrekkers, vraag offertes aan en ontdek waar u het meeste waar voor uw geld kunt krijgen voordat u een keuze maakt.

Dan moet u nagaan hoeveel de kosten zouden zijn als u wilt overstappen. Ook is het belangrijk om na te gaan of er sprake is van een boeterente als u uw huidige aanbieder verlaat. Nu is het eenvoudig om het financiële voordeel per maand en looptijd af te wegen tegen de eenmalige kosten en eventuele boetes. U kunt op de lange termijn tot 20% goedkoper zijn dan voorheen.