Achtergestelde deposito: hoger risico en meer rente op spaargeld

Een spaarrekening met een hoger risico kan u ook een zeer hoge rente opleveren. Als je je geld wat langer weg kunt zetten, kies dan voor een spaardeposito. U stelt het geld voor een langere periode veilig en krijgt er een hogere rente voor. Maar één storting is niet hetzelfde. Een achtergesteld deposito, achtergestelde certificaten of kapitaaldepot is veel riskanter dan een gewoon deposito. Ze kunnen verdampen als een bank of bedrijf failliet gaat, maar ze geven ook een veel hogere rente dan sparen.

Wat te doen als de bank failliet gaat?

Achtergestelde deposito is riskanter

Termijndeposito’s en spaargelden betalen momenteel een hogere rente dan een gewone spaarrekening. Logisch, want u geeft uw geld voor een langere periode uit handen. Banken zijn vaak bereid een hogere rente te betalen om deze zekerheid te bieden. In de tussentijd kun je meestal geen geld meer opnemen of moet het hoge kosten hebben. Banken verschillen ook van elkaar op het gebied van depositovoorwaarden.

Een risicopremie op een deposito betekent een hogere spaarrente

Soms is er naast de rente ook een risicopremie. Dit is niet altijd duidelijk voor banken. Maar sommige banken geven impliciet een hogere rente als je bereid bent wat meer risico te nemen. Dit risico zit bijvoorbeeld in het feit dat u geen reguliere storting aanneemt, maar een achtergestelde storting. Het komt erop neer dat:

  1. Het depositogarantiestelsel van DNB dekt meestal niet het achtergestelde deposito. Supplement grotendeels wijst er al op dat dit een beetje ingewikkeld is: achtergestelde deposito’s hoeven volgens de Europese regels niet onder een garantieregeling te vallen als ze aan bepaalde strikte voorwaarden zijn onderworpen.
  2. Bij een faillissement staat u achteraan met uw verhaal omdat andere schuldeisers u voor zijn voor het gedeelte dat niet onder de garantieregeling valt.

DNB depositogarantiestelsel

Het depositogarantiestelsel houdt in dat als de bank niet meer aan haar verplichtingen kan voldoen, rekeninghouders in ieder geval gegarandeerd zijn van een restitutie van 100.000 euro per persoon. Deze procedure is ook geldig in 2020 en 2021.

Bankvoorwaarden zijn belangrijk

Lees in ieder geval de voorwaarden goed door:

interesse

U kunt trouwens bewust voor het achtergestelde deposito kiezen vanwege de hoge rente. Zoek ook naar de hoogste rentebesparingen bij Nederlandse banken. Dit zal waarschijnlijk resulteren in een hogere spaarrente dan u al krijgt. Daarnaast geldt in de regel dat hoe langer de looptijd van de spaarrekening, hoe hoger de spaarrente zal zijn. Zo is de rente op een termijndeposito van vijf jaar meestal veel hoger dan de rente op een directe opnamerekening. Het is aan jou om te beslissen of de extra rente het waard is dat je een tijdje niet aan je geld kunt komen. Ook gaan sommige banken hierin veel verder dan andere. Voordat u een bepaalde spaarrekening kiest, loont het zeker de moeite om spaarbanken en verzekeraars met elkaar te vergelijken.

Slot

Als u geld bij meerdere banken zet, moet u ervoor zorgen dat de banken een onafhankelijke vergunning hebben. Dit is eenvoudig te controleren via DNB. Als het niet meerdere onafhankelijke banken zijn, maar banken die deel uitmaken van dezelfde moederbank, worden de verschillende rekeningen in feite als één rekening beschouwd. Dan heeft u maar één keer recht op de garantieregeling. Elke rekeninggarantie kan van toepassing zijn op verschillende rekeningen bij echt verschillende banken, die niet alleen verschillen in naam, maar ook in machtiging.

Lees verder