Abonnement opzeggen of stille verlenging in 2021

Wat zijn de regels voor 2021 en 2022 bij het opzeggen van een abonnement of lidmaatschap? Niet opzeggen betekent vaak stilzwijgend je contract of abonnement verlengen, maar gelukkig zijn er nieuwe regels en tips over de opzegtermijn. Het bespaart ook geld op het tijdschrift, het energiecontract of de sportschool.

Hoe snel kan ik mijn abonnement opzeggen?

Stille verlenging in 2021 en 2022

Het stilzwijgend verlengen van je abonnement omdat je simpelweg vergeten bent af te melden is voor velen een grote ergernis. Je weet dat het al snel optelt tot een jaar aan sportlidmaatschap en dan nog een jaar daarna. Je wilde je heel graag afmelden, maar je bent het vergeten. Gelukkig zijn er nieuwe regels die je geld gaan besparen. Als u uw verzekering wilt opzeggen, houdt u best de opzegtermijnen goed in de gaten.

Wat zijn de nieuwe regels voor verlenging in 2021 of 2022 (Wet Dam)?

De nieuwe regels zijn als volgt:

Dit zijn de maximale termijnen. Dit betekent dat in de algemene voorwaarden een kortere looptijd mag staan, maar langer dan deze maxima onder de nieuwe regels niet meer gelden. Het proefabonnement heeft helemaal geen regels, het proefabonnement zou automatisch moeten eindigen. Je hebt het recht om je abonnement op te zeggen op dezelfde manier waarop je eerder een abonnement of contract bent aangegaan. Als het telefonisch of via de website is gedaan, kun je je abonnement ook op deze manier opzeggen. Dat hoeft niet, maar het moet wel een optie zijn.

Opzeggen telefoon-, internet- of televisieabonnement (Wet van Dam)

Een telefoon-, internet- of televisieabonnement is voor bepaalde of onbepaalde tijd. U kunt het lezen in uw contract. Opzeggen doe je als volgt:

Is stille verlenging nog mogelijk op grond van de Damwet?

In tegenstelling tot wat je misschien zou denken, zijn stille verlengingen nog steeds toegestaan, alleen niet voor een vaste periode, maar voor onbepaalde tijd. Dit betekent dat een abonnement of jaarcontract stilzwijgend voor onbepaalde tijd kan worden verlengd en kan worden opgezegd wanneer je maar wilt. Uiteraard rekening houdend met de opzegtermijn, maar er is geen noodzaak om nog een jaar te zitten. En het scheelt frustratie en geld. Als het bedrijf zich niet aan de regels houdt, riskeert het een forse boete, tot 450.000 euro.

Opzegtermijn lidmaatschap, zodat u geld kunt besparen

Zoals gezegd is je sportschoollidmaatschap hetzelfde als een lidmaatschap, maar het lidmaatschap van een vereniging zoals ANWB, voetbalclub, handbalvereniging en dergelijke werkt anders. In dergelijke gevallen zijn de bepalingen voor opzegging of stilzwijgende verlenging meestal opgenomen in de statuten van de vereniging. Is dit ook niet het geval, dan kunt u aan het einde van het boekjaar opzeggen met een termijn van vier weken.

Lees verder