Aanvraag uitkering van het laatste jaar of de laatste jaren

Het kan zijn dat u vergeten bent belastingvermindering aan te vragen. Stel, u bent uw zorgtoeslag uit 2021 vergeten, kunt u deze in 2022 nog claimen en hoe zit het met de uitkering van voorgaande jaren? Belangrijke vragen want het kan veel geld schelen in verband met zorgtoeslag, huurtoeslag, kinderopvangtoeslag en het kindgebonden budget.

Een add-on met terugwerkende kracht aanvragen

Verzoek om tegemoetkoming belastingdienst in 2022

De Belastingdienst zorgt voor fiscale stimulering in ons land. Dat is handig, want de hoogte van de tegemoetkoming hangt sterk af van uw inkomen en vermogen en de Belastingdienst heeft daar in de meeste gevallen begrip voor. Als je een uitkering voor het nieuwe jaar wilt aanvragen, zoals zorgtoeslag, huurtoeslag, kinderopvangtoeslag of kinderbijslag, dan ligt dat wat lastiger. De cijfers voor het nieuwe jaar zijn nog niet bekend en moeten worden beoordeeld op basis van eerdere winstgegevens. Is uw inkomen dan hoger dan vooraf ingeschat, dan geeft de Belastingdienst u aan dat u de uitkering gedeeltelijk en soms geheel moet terugbetalen. Daarom stellen nogal wat mensen het aanvragen van de bonus uit. Ze willen geen risico lopen op restitutie. Dit lijkt redelijk, maar er komt nog een risico voor hen bij, namelijk dat ze te laat zijn met hun aanvraag. Dit geldt vooral voor kinderopvangtoeslag, maar kan ook gelden voor andere toeslagen.

Vraag de toeslag 2021 aan in 2022

Tot 1 september 2022 kunt u nog huurtoeslag, zorgtoeslag en kinderbijslag 2021 aanvragen. Soms kan het nog langer duren, bijvoorbeeld als u of uw toeslagpartner een vertraging heeft voor de aangifte inkomstenbelasting 2020. Aanvragen voor 2021 (voorjaar 2022) zijn dan nog mogelijk met terugwerkende kracht (twk) tot de dag waarop dit uitstel afloopt. Ook voor de appartemententoeslag kunnen samenwonenden van belang zijn, dus het uitstel van de aangifte samenwonenden geeft ook de mogelijkheid om later dan september 2022 de appartementstoeslag 2021 aan te vragen. Het is onwaarschijnlijk dat een toeslag uit voorgaande jaren (bijvoorbeeld 2020) kan worden aangevraagd, in welk geval de belastingaangifte zeer lang moet worden uitgesteld. Dit betekent dat u even kunt wachten met het claimen van de uitkering van het voorgaande jaar, maar niet te lang. Wacht je te lang, dan verjaart je aanvraag.

Premium wijzigingsverzoek

U kunt uw premieaanvraag op elk moment wijzigen of opschorten. Daar kunnen veel redenen voor zijn, maar de meest voorkomende redenen zijn echtscheiding, extra inkomen of vermogen en werkloosheid. Ze leiden tot andere inkomens- en andere fiscale voorwaarden. Als deze situatie zich voordoet, kunt u het wisselgeld eenvoudig digitaal overmaken om te hoge toeslagen en latere terugbetalingen te voorkomen. Woont u in het buitenland dan werkt Digi-D niet, maar kunt u contact opnemen met de Belastingdienst. Uw aanvraag wijzigen en uw inkomen conservatief inschatten is logischer dan uw aanvraag uitstellen en zo het risico lopen uw uitkering te verliezen. In totaal kan dit een aanzienlijk bedrag zijn.

Stel de aanvraag voor een bonus uit

Sommigen stellen het aanvragen van de bonus uit, en dat kan heel begrijpelijk zijn. Als je zeker weet dat je niet in aanmerking komt, of dat je binnen een jaar gaat trouwen of samenwonen, is het misschien verstandig om even te wachten. Anders loopt u het risico dat de Belastingdienst uw toeslag uitkeert en u aan het eind van het jaar vraagt ​​om alles terug te betalen. Als u denkt later een bepaalde uitkering toe te komen, kunt u dat vaak nog doen, maar hoeft u niet lang te wachten. Voor quota voor 2021 is de limiet in de meeste gevallen 1 september 2022.€