Aansprakelijkheid voor schulden na het einde van de relatie
Relatie links: tonnen schulden. Je leest wel eens over relaties die stuklopen, waarna ontdekt wordt dat de ex een lening heeft afgesloten waardoor de ander in de schulden zit. Of als, na de beslissing om te scheiden en het huis te verkopen, blijkt dat de verkoopprijs niet hoog genoeg is om de hypotheek af te betalen. Of u aansprakelijk bent voor de schuld, hangt af van of u in gemeenschap van goederen bent getrouwd, onder huwelijkse voorwaarden bent getrouwd of in een gemeenschap van gewoontes bent getrouwd. En heb je mede-ondertekend.
Als je naar schulden kijkt, is het belangrijk wat voor soort relatie je hebt gehad en of je medeondertekende voor de lening of alleen je ex medeondertekende. Als jullie allebei de lening hebben ondertekend, ben je er altijd zelf verantwoordelijk voor
schuld
.
Letse relaties of samenwonen
Als u niet bent aangemeld bij een
lening
en u een Letse relatie had of samenwoonde zonder samenlevingscontract, dan gebeurt er waarschijnlijk niet veel. Het is anders als u samenwoont en een betalingsachterstand heeft op de huur of gas, water, elektra voor de woning waarin u samenwoont. Dan ben jij verantwoordelijk.
samenlevingscontract
Als u samenwoont op grond van een samenlevingsovereenkomst, is het verschil klein. In het contract staat dat iedereen verantwoordelijk is voor zijn eigen
schuld
, exclusief schulden die voortvloeien uit gemeenschappelijke huishoudelijke uitgaven. (huur, water, elektra etc.) Uiteraard bent u beiden verantwoordelijk als u samen een lening afsluit, net als in elke andere situatie in het leven.
Commodity gemeenschap
als jij
getrouwd
het is vaak een heel ander verhaal. Als u in gemeenschap van goederen bent getrouwd, zijn de schulden:
gemeenschappelijk
. U bent beiden verantwoordelijk voor de gehele schuld. Het heet
hoofdelijke aansprakelijkheid
. Dit geldt vaak ook als u geen medeondertekenaar bent!
Er is een uitzondering voor
hypotheek
. Als u er niet voor getekend heeft, kan de vordering niet bij u worden geïncasseerd.
huwelijkse voorwaarden
Als u getrouwd bent met huwelijkse voorwaarden, staat daarin wie welke financiële verplichtingen heeft. Dan bent u niet wederzijds verantwoordelijk voor schulden die voor het huwelijk zijn aangegaan. Nou, jullie zijn allebei
aansprakelijk
voor schulden die zijn ontstaan na
Te doen
uit de huwelijkse voorwaarden.
Scheiding
als jij gaat
scheiding
u kunt schuldeisers vragen om de schuld te betalen
verdelen
tussen jou en je ex. Helaas doen ze dat in veel gevallen niet. Als je ex niet betaalt, hebben ze nog steeds een kans om het van je terug te krijgen.
Sommige mensen zetten hun eigen
echtscheidingsconvenant
zeker een van hen zal de schuld op zich nemen. Leuk idee, maar als de persoon stopt met betalen, krijgt de schuldeiser het bedrag alsnog terug van de ander.
Ondernemer
Als uw partner zelfstandig ondernemer is, loopt u een extra risico. Als hij of zij heeft gekozen voor een
eigendom
of een
VOF
dan bent u zelfs hoofdelijk aansprakelijk voor de schulden van de onderneming als u in gemeenschap van goederen bent getrouwd.
Conclusie
Kortom, neem financiële verplichtingen niet licht op en vraag uw partner om inzicht te krijgen in hun financiële situatie voordat u in gemeenschap van goederen trouwt. Dit kan verergering in vervelende situaties voorkomen.€