Aankoopkeuring: Voorkom verborgen gebreken bij het kopen van een woning
De woningverkoper heeft een informatieplicht en informeert de woningkoper over verborgen gebreken, zowel exterieur als interieur. De koper van de woning heeft echter een onderzoeksplicht: voor gebreken die voor de koper zichtbaar waren, moet de koper zelf betalen voor het herstel van de gebreken. Daarom controleert de koper op gebreken voordat hij het huis koopt. Aankoopverificatie is redelijk. De aankoopkeuring is belangrijk voor de onderhandelingen over de vraagprijs van de woning.
Aankoop bevestiging
Om een idee te krijgen van de constructieve staat van de woning is een aankoopkeuring vereist. Een aankoopkeuring vertelt u niet alleen iets over de bouwkundige staat van de woning, maar ook over onderhoud en gebreken. Onder deze gebreken vallen ook verborgen gebreken. U ziet dus dat het controleren van de aankoop geen overbodige luxe is. Verborgen gebreken worden immers misschien niet opgemerkt door een leek. Vermijd daarom het kopen van een huis met (verborgen) gebreken. De kosten van een woningrenovatie kunnen hoog zijn. De aankoopkeuring vertelt u ook het bedrag van de reparatie- en onderhoudskosten van de woning.
Wie voert de aankoopkeuring uit?
De inspectie wordt uitgevoerd door deskundigen, dat wil zeggen civiel ingenieurs. Verborgen gebreken zijn zelfs voor een kenner met een bouwkundige achtergrond niet altijd zichtbaar. Als de inspecteur twijfels heeft over de staat van de woning, raadt hij aan om een specialist in te schakelen.
Aankoop inspectie kosten
Er zijn verschillende aanbieders van inkoopinspecties. Zal even moeten vergelijken welke het goedkoopst is. Gemiddeld betaalt hij 120 euro per uur. Sommige providers rekenen na een uur een halfuurtarief. Soms wordt de prijs berekend ter controle van de aankoop, dan is de gemiddelde prijs 250 euro. Als u gebruik wilt maken van een aankoopkeuring, vraag dan toestemming aan de woningverkoper. Als (potentiële) koper bekijkt u een aankoop. Logisch want zo hoor je informatie die van belang is als je een huis wilt kopen. U wilt natuurlijk weten over de staat van de woning, het onderhoud van de woning en de kosten van reparaties en verbouwingen. Het onderzoeksrapport is belangrijk voor de onderhandelingen over de woningprijs.
op prijs stellen
Naast de keuring is het handig om een taxatie te laten doen van de woning die u koopt. Omdat u wilt weten of het huis dat u koopt de vraagprijs waard is? Je bent slimmer als je kijkt naar recent verkochte vergelijkbare woningen in dezelfde buurt. Vraag ernaar bij de telefooncel (kadaster). Zodra u uw taxatierapport en aankoopkeuringsrapport heeft, bent u goed voorbereid. Omdat de beoordeling aanvullende (misschien beslissende) informatie biedt als het inspectierapport niet alle twijfel wegneemt. Een taxatierapport geeft u een realistisch beeld van de waarde van een woning. Meestal sluit u ook een hypotheek af, overigens op basis van het taxatierapport. En bij een hypotheek met hypotheekgarantie is het taxatierapport verplicht. Wanneer u een taxateur inhuurt, kiest u een taxateur die wordt geaccepteerd door de door u gekozen hypotheekverstrekker. Dit voorkomt dat de hypotheekverstrekker een nieuw taxatierapport wil.
Wat zijn de (verborgen) nadelen
De inkoopinspecteur let op (verborgen) gebreken als:
Buiten
- Schilderwerken
- Scheuren
- Dakbedekking en metselwerk
Binnenshuis
- CV en bedrading
- Houtbewerking, plafonds, schilderen
- Scheuren
€
€