Aankoop van goederen op afbetaling

Stel dat u een nieuwe wasmachine of auto nodig heeft, maar het geld niet heeft. In veel winkels kun je deze nieuwe wasmachine, auto of ander artikel op afbetaling kopen. U kunt uw nieuwe product dan direct mee naar huis nemen zonder dat u er direct voor hoeft te betalen. Wat is huurkoop precies, hoeveel kost het en zijn er risico’s?

Wat is huurkoop?

Als je iets op afbetaling koopt, krijg je het artikel meteen, maar hoef je niet meteen het volledige aankoopbedrag te betalen. Het aankoopbedrag wordt opgedeeld in kleinere bedragen, dit zijn termijnen. Meestal is een maandelijkse afbetaling vereist. Elke maand betaalt u een bepaald percentage van het maandbedrag. Het bedrag dat u per maand betaalt (of een andere termijn indien overeengekomen) is afhankelijk van het type product, de prijs, de totale aflossingstermijn en de betaalde rente.

Hoeveel kost huurkoop?

Wanneer je iets op afbetaling koopt, betaal je altijd rente over het totale aankoopbedrag. Over het algemeen betaal je iets meer voor je product dan wanneer je in één keer had betaald.

Voorbeeld:

Een wasmachine kost 400 €, deze kan voor een jaar worden betaald en er moet 10% rente over het totale aankoopbedrag worden betaald.

Over het algemeen betaal je dus € 40 meer voor de wasmachine en € 3,33 meer per maand als je het totaalbedrag verdeelt over 12 maanden. Bij een aankoop op afbetaling komt het vaak voor dat er rente of een extra bedrag wordt toegevoegd aan uw maandbedrag als u uw maandbedrag niet terugbetaalt. Als u dus een maand aflossing mist, wordt het totaalbedrag dat u moet betalen hoger.

Wat kan in termijnen worden gekocht?

Er zijn veel producten die u op afbetaling kunt kopen. Elektronica en auto’s zijn de meest voorkomende. In sommige online winkels kun je ook kleding kopen of zelfs betaalde vakanties.

Waar kan ik op afbetaling kopen?

In Nederland kunt u op afbetaling kopen in de volgende webwinkels: BCC, Wehkamp, ​​​​​​​​Lecturama, Neckermann, Klingel, Discount Shops, Otto, Pabo, Christine Le Duc, Bax-shop, Central Point en Heine . De producten, voorwaarden en rente die over het totaalbedrag moet worden betaald, verschillen per webwinkel. De voorwaarden waaronder je op afbetaling koopt, staan ​​altijd vooraf aangegeven in de webwinkel.

Wie kan op afbetaling kopen?

Iedereen vanaf 18 jaar met een Nederlandse bankrekening kan in principe in Nederland goederen in huurkoop kopen. Als u echter eerdere schulden heeft en daardoor een BKR-registratie heeft gekregen, kan dit lastig worden omdat de winkels waar u wilt kopen dit mogelijk weigeren.

Zijn er risico’s?

Als je iets op afbetaling koopt, sluit je eigenlijk een lening af. Voordat u iets op afbetaling koopt, moet u altijd goed overwegen of de maandelijkse betaling voor u realistisch is. Zeker als je je maandbedrag meerdere keren misloopt, kan het totaal flink oplopen en groeit het alleen maar als je niet betaalt.

Als je één artikel op afbetaling koopt dat je echt nodig hebt, met een laag maandbedrag dat je gemakkelijk elke maand kunt missen, is er niet veel kans dat er iets misgaat. Het kan echter verleidelijk zijn om veel verschillende dingen in termijnen te kopen, omdat de maandelijkse betalingen vrij laag zijn. Al deze maandbedragen kunnen optellen tot een groot maandbedrag en zeker als je maandinkomen ineens daalt kan dit voor problemen zorgen. Er zijn verhalen van mensen die het kopen op afbetaling ‘ontdekten’ en allerlei dingen kochten die ze zich voorheen nooit konden veroorloven.

Extreem lage aflossingsbedragen per maand kunnen de aankoop van een luxeartikel erg aantrekkelijk maken. Alle kleine maandelijkse betalingen tellen op als u ze niet kunt betalen, en u kunt in korte tijd veel schulden hebben. Door deze schuld kunt u BKR registratie krijgen, waarna u als wanbetaler in het BKR wordt geregistreerd. Als u dan in de toekomst een lening wilt afsluiten, kan deze worden geweigerd. Kredietverstrekkers kunnen informatie over een potentiële klant opvragen bij het BKR. Als u hier staat ingeschreven, kan uw leningaanvraag worden afgewezen.

Conclusie: is huurkoop een goed idee?

Als je echt iets nodig hebt en je weet zeker dat je het afgesproken maandbedrag gemakkelijk elke maand kunt missen gedurende de aflossingstermijn, kan er weinig mis gaan met een aankoop op afbetaling. Het is echter geen goed idee om meerdere producten tegelijk te kopen of dingen die je niet echt nodig hebt tegen een aanbetaling. Ook is het vaak zo dat je in totaal altijd meer betaalt voor je producten omdat je elke maand rente moet betalen. Let dus altijd goed op of je echt iets nodig hebt en of je het bedrag echt elke maand kunt missen.

Een goedkopere oplossing

Als je een nieuwe tv, wasmachine, auto of iets anders wilt, kan dat veel goedkoper dan op afbetaling kopen. Kijk naar het bedrag dat je gemakkelijk elke maand kunt missen, deel de prijs van het product dat je hebt gekocht door dit maandbedrag en rond het resultaat af op een geheel getal. Dit aantal is het aantal maanden dat je nodig hebt om het maandbedrag opzij te zetten om te sparen voor de aankoop. Sparen met uitzicht op een mooie aankoop kan niet alleen heel prettig zijn, maar je riskeert het ook niet. Als je je maandbedrag een maand niet kunt sparen, kost het je niets extra, het is alleen een extra maand om te sparen. Als je een artikel wilt kopen dat je echt nodig hebt, zoals een wasmachine, bereken dan de kosten die je uitgeeft aan bijvoorbeeld wasgoed in een maandelijks bedrag.

Voorbeeld:

Je wilt een wasmachine kopen voor €300. Je loopt al snel €50,- per maand mis. Van dit bedrag is echter elke maand 10 euro nodig voor de was, er blijft dus 40 euro over. 300/40 € = 6 = 7,5 maanden waarin 40 € moet worden verzameld om het totale bedrag te krijgen.€