Aankoop op afbetaling. Wie wat Waar?

Aankopen op afbetaling zijn gebruikelijk. Het heeft voor- en nadelen. Als je een nieuwe laptop, een nieuwe auto of een wasmachine nodig hebt en je geld tekort komt, kan kopen op afbetaling een goed idee zijn. Als u het geld niet heeft, is kopen op afbetaling immers eenvoudig. Dan betaal je elke maand een (klein) bedrag, en heb je niet veel geld nodig om een ​​grote aankoop te doen. Koopt u echter te veel op afbetaling, dan kunnen de maandelijkse financiële verplichtingen oplopen. Een aankoop of terugbetaling is bijna altijd duurder dan een afkoopsom.

Aankoop op afbetaling
, Wat is het? Bij een aankoop op afbetaling gebeurt de aankoop terwijl u maandelijks een bepaald bedrag terugbetaalt. Het kan een klein of groot bedrag zijn. Als u bijvoorbeeld een
laptop
willen kopen
bijdrage
. Dure artikelen zoals een laptop of wasmachine vragen vaak kleine maandelijkse betalingen, zoals webwinkels Otto of Wehkamp. Daarna kunnen grotere bedragen worden terugbetaald, vanaf ongeveer 15 euro per maand. Bijvoorbeeld een huishoudapparaat, een laptop of computer, of een bank. Er zijn meer bedrijven, waaronder postorderbedrijven, waar u in termijnen kunt inkopen.

Krijg geld terug als je koopt. Betaal niet in één keer

Geen geld en kan nog steeds kopen. Dit is het principe van huurkoop. Bij heel wat winkels kunt u kopen en later betalen of kopen en betalen met maandelijkse kosten. In deze situaties betaal je bijna altijd meer voor het artikel dan wanneer je in één keer zou betalen. Alles kan ook online worden gekocht en dure artikelen kunnen vaak maandelijks worden terugbetaald. Aflossen gaat door totdat u het volledige bedrag plus extra rente heeft betaald. Maandelijkse betalingen kunnen bijvoorbeeld tot drie jaar duren. Er zijn veel meer bedrijven waar u op huurkoop kunt kopen.

Hypotheeklening of autobetaling

Voor sommige producten is het bijna altijd standaard dat je op afbetaling koopt, bijvoorbeeld als je een auto koopt. Het gaat om grote sommen geld en bijna niemand heeft zoveel op de bank staan. U koopt bijvoorbeeld bijna altijd een woning met een
hypothecaire lening
. Hiervoor sluit je een lening af die twintig tot dertig jaar kan duren. Daarna betaal je maandelijks. Enkele honderden of meer dan duizend euro per maand, afhankelijk van het aankoopbedrag, uw inkomen en leeftijd. Voor kleinere aankopen is dit natuurlijk niet nodig. U kunt er dan voor kiezen om op huurkoop te kopen of te lenen bij een kredietverstrekker.

Voordelen van aankoop op afbetaling

De voordelen van huurkoop spreken voor zich. U kunt iets duurs kopen zonder het volledige bedrag in één keer te betalen. Als je dringend een laptop of een wasmachine nodig hebt en weinig geld hebt, dan is een aankoop op afbetaling wellicht de beste optie voor jou. Huurkoop heeft echter ook nadelen.

Nadelen van aankoop op afbetaling

Wanneer je iets op afbetaling koopt, betaal je meer dan het oorspronkelijke aankoopbedrag. Over de aflossing wordt namelijk rente in rekening gebracht. Het is alsof je leent van de verkoper. Aflossen kan meerdere jaren duren, dus een klein maandelijks aflossingsbedrag kan op de lange termijn toch flink op uw inkomen drukken. Zeker bij aankoop van meerdere artikelen op afbetaling kan het maandbedrag flink oplopen. Koop niet impulsief, maar denk goed na over een aankoop op afbetaling. Beslis niet meteen, maar slaap er een nachtje over. Kijk goed naar je maandlasten, alle schulden en inkomen. Is het echt mogelijk om het maandbedrag tijdens de looptijd te missen of is het beter om even te sparen?

Wat is de goedkoopste manier om te kopen en te lenen?

De goedkoopste manier om iets te kopen, is ervoor te sparen. Lenen bij een geldverstrekker kost altijd extra geld, en als je dingen echt niet nodig hebt, koop dan niet in een opwelling, maar bespaar wat tijd voordat je koopt. Als u iets heel duurs in termijnen wilt kopen, overweeg dan een kredietlening. Het kan goedkoper zijn dan kopen op huurkoop. In geval van nood kunt u misschien lenen van familie of vrienden. Houd je dan aan je aflossingsafspraken, want geld spreekt veel.

Gespreid kopen, wanneer?

Gespreid kopen is nodig als je iets echt nodig hebt en als je het gespreid kunt betalen, maar niet het hele aankoopbedrag in één keer kunt betalen. Natuurlijk is het belangrijk om erop te kunnen vertrouwen dat je de maandelijkse aflossingen kunt betalen zonder in de problemen te komen. Voor bedragen boven de 3.000 euro kunt u beter overleggen met de kredietverstrekker. Over dit bedrag kunt u minder rente betalen.

Lees verder