Aandelenvolgorde: laag risico, hoog rendement

Beleggen is nog nooit zo toegankelijk geweest. De financiële markten van de wereld zijn binnen handbereik. Steeds meer huishoudens investeren daarom zelfstandig en zoeken extra rendement. Veel mensen realiseren zich echter niet dat handelen in aandelen een vak is dat moet worden geleerd. Handelen op de aandelenmarkt vereist daarom kennis en expertise. Risicomanagement is een van de belangrijkste elementen die mensen moeten leren.

Eerlijk

Investeer in aandelen. Dit kan op verschillende manieren. De een verdient een fortuin, terwijl de ander eigenlijk constant zijn laatste spaargeld verliest. De investeringsmogelijkheden zijn eindeloos en zijn de afgelopen jaren flink uitgebreid. Er zijn veel mogelijkheden voor banken om te investeren en dankzij de beschikbaarheid van internet kan iedereen meedoen. Met hoge rendementen en “lage” risico’s komen mensen in de verleiding. Over het algemeen lijken mensen gevoelig voor hoge rendementen en gaan ze niet graag in op mogelijke risico’s. Het is ook lastig, want hoe moet je naar de risico’s kijken?

Rendement en risico

Rendement en risico zijn gerelateerd. Er wordt gezegd dat hoe hoger het risico, hoe hoger het rendement. Als dit echt het geval zou zijn, zou niemand consequent geld kunnen verdienen op de aandelenmarkt. Zo zijn sommige beleggers in staat om risico’s te verminderen of het rendement te verhogen. In sommige gevallen zelfs beide. Dat betekent niet dat u geen vragen moet stellen aan producten die een jaarlijks rendement van 12% garanderen. Het geeft alleen aan dat u op zoek moet naar beleggingen met een relatief laag risico en een goed rendementspotentieel. U moet ook weten wanneer u moet speculeren en wanneer u moet beleggen.

Een voorbeeld van laag risico en hoge winst

KPN-aandelen worden als defensief beschouwd en kennen vrijwel geen significante koersbewegingen. NB! Dit is de situatie op het moment van schrijven. De winst wordt jaarlijks als dividend uitgekeerd. Aangezien het aandeel geen grote koersschommelingen veroorzaakt, is de volatiliteit van het aandeel zeer laag. De opties zijn dus relatief goedkoop. De looptijd van TAC-opties kan drie tot vier jaar in de toekomst zijn. Langetermijnopties zijn altijd goedkoper dan kortetermijnopties. In absolute termen zijn longopties duurder, maar hebben ze een langere looptijd. U krijgt dus veel meer tijdswaarde voor minder geld. Een strategie die profiteert van risicovermindering met een goed rendement kan er als volgt uitzien:

Nu zijn er verschillende manieren om met deze strategie te verdienen. De prijs kan stijgen en u verdient aan de waardestijging van het aandeel. Ten tweede zal de dividenduitkering (7%) de afschrijvingskosten van de putoptie ruimschoots compenseren. Stel dat de prijs van TAC volatieler wordt, optiepremies stijgen en de waarde van de putoptie stijgt. De koersdaling wordt, hoewel niet synchroon, opgevangen door de putoptie. En als TAC failliet gaat, is de kans groot dat optiepremies door de prijsdaling door het dak gaan. Dan kun je gewoon uitstappen en de hele strategie wissen met een kleine winst/verlies, afhankelijk van de timing van die situatie. Ten derde wordt KPN al jaren genoemd als overnamekandidaat. Dus een overname is ook mogelijk. Zijn er risico’s verbonden aan deze strategie? Ja, als de TAC-waarde op zeer korte termijn naar 0 gaat, zal de pu top-optie niet alle verliezen in het aandeel compenseren. De putoptie is van “at the money” naar “in the money” gegaan en als gevolg daarvan is de verwachte waarde verdampt. Daarnaast zou TAC kunnen besluiten geen dividend meer uit te keren. Deze strategie moet dan worden herzien.

In dit voorbeeld zijn er dus verschillende aspecten die de risico’s verkleinen:

Ontwikkel strategieën die voor u werken

Er zijn veel verschillende strategieën die bedacht kunnen worden. Elke strategie heeft zijn voor- en nadelen. Daarom is het belangrijk om uw persoonlijke situatie goed te evalueren. Daarnaast loont het om te investeren in kennis en persoonlijke ontwikkeling. Maar bovenal moet de strategie passen bij uw persoonlijkheid en voorkeuren. Met de hierboven beschreven TAC-strategie slaap je goed, maar iemand anders wel. Met andere woorden, het is een te “saaie” investering voor iemand die geen langetermijnvisie heeft of een hoger rendement wil. Natuurlijk kunt u meerdere strategieën in uw portefeuille opnemen. Blijf onderzoeken en probeer elke dag iets nieuws over “u” als belegger te leren. Wees creatief en maak beleggen leuk!€