Aandelenmarkten, Amerikaanse aandelenmarkten zijn stabieler dan in Europa
Door crises en beurscrashes schudden de wereldmarkten van tijd tot tijd op en neer. Het meest verrassende is dat de beurzen in Europa hier meer last van hebben dan in de VS. En als de VS getroffen wordt, zullen de beurzen ook sneller herstellen dan in Europa. Dit komt doordat de VS meer herstructureringen doorvoeren waar dat nodig is, verliezen eerder worden genomen om later weer te winnen. Bovendien beweegt de FED snel.
Aandelenmarkten over de hele wereld getroffen door de kredietcrisis van 2008
Aandelenmarkten gaan soms op en neer als pingpongballen. Niet vreemd. Verrassend genoeg lijken de Amerikaanse aandelenmarkten, afgezien van de banksector, het minst te worden getroffen door alle commotie. Zo zijn sommige Europese indexen sinds begin 2008 met 20% of meer gedaald, maar de DOW-Jones daalde slechts 3,4%. Dit, hoewel de hypotheekcrisis volledig uit de VS kwam. Hoe zit het daarmee?
Presidentiële werkgroep financiële markten
Voormalig president Reagan richtte na 1987 een presidentiële taskforce voor financiële markten op met topbazen van Wall Street. Het doel: een herhaling van de beurscrash voorkomen. En ze lijken erg druk. Vanuit het niets kan de DOW in de VS de laatste jaren volledig omslaan van een hopeloze min naar een dikke plus. Officieel zijn het koopjesjagers, maar velen denken dat de Task Force weer aan het shoppen is. De Amerikaanse aandelenmarkten worden ook grotendeels politiek gecontroleerd.
dollar
De dollar is een wereldvaluta die de Amerikanen zekerheid biedt. Veel Amerikaanse beleggers willen profiteren van valutacrashes in Europa door euro’s om te zetten in dollars. Om dit mogelijk te maken verkopen zij hun Europese aandelen, die in euro’s zijn uitgedrukt. Deze uitverkoop zet de Europese aandelenmarkten verder onder druk. Ook de Fed grijpt voortdurend in op de markt. Het gebruik van renteverlagingen of leningen. Dat geeft de Amerikanen hoop, maar de gereedschapskist van de Fed raakt steeds meer leeg. Dit spel kan echter lang worden volgehouden, de Amerikaanse economie is immers veerkrachtig en herstelt zich vrij gemakkelijk
staatsfondsen
Veel staatsinvesteringsfondsen hebben Amerikaanse bedrijven gekocht. Vooral de bancaire sector is hard geraakt, waardoor ook deze beleggers hard zijn geraakt. Als gevolg hiervan willen ze misschien een tijdje kijken voordat ze op grote schaal in Europese aandelen stappen. Mogelijk hebben ze zelfs geld vrijgemaakt om verder te investeren in de VS. Het betekent ook dat er geen geld naar Europa en dus naar de Europese beurzen stroomt.
Patriottisme
Patriottisme lijkt erg hoog te zijn in de VS. Als de Amerikaanse aandelenmarkt in gevaar is, moet dat worden aangepakt. De aandelenmarkt heeft daar vaak op de rand gestaan van aanvallen zoals 9-11 of anderszins. Ook de kleine Amerikaanse belegger kwam de beurs altijd te hulp. Over dit patriottisme in Europa weten we veel minder.
Conclusie
Wat betekent dat nu? De aandelenmarkt wordt beschouwd als een voorspeller van de reële economie. Als de aandelenmarkt stijgt, is het gebaseerd op de verwachting dat de reële economie ook zal groeien en de bedrijfsresultaten zullen stijgen. Als blijkt dat de beurs de muziek te ver vooruit is gelopen, worden ook op de beurs correcties doorgevoerd. Als er een daling is, gebeurt dat niet in een rechte lijn, maar geleidelijk. Ook zullen geweldige beursdagen zich vermengen met slechte dagen, maar de teneur zal dalen. De grote schokken in de VS lijken te zijn verzacht, waardoor paniekverkopen op slechte dagen onverstandig zijn, maar wachten op de dag lijkt meer aan te raden. Dit is de reden waarom de markt steeds meer een markt wordt voor handelaren die elke dag enorme winsten kunnen maken met behulp van derivaten zoals turbo. Tot slot, wie nog als voorzichtige belegger de markt wil betreden, doet er goed aan om naar gestructureerde beleggingsproducten te kijken, want daar zitten ook pareltjes.€