Aandelenmarkt: wat is het verschil tussen aandelen en obligaties?
Aandelen en obligaties zijn bekende begrippen in de beleggingswereld. Maar sinds de beurscrisis eind 2008 zijn deze twee begrippen ook bij niet-specialisten steeds bekender geworden. Personen die voor het eerst geld op de aandelenmarkt willen beleggen, moeten deze twee essentiële concepten van elkaar kunnen onderscheiden. Aandelen zijn waarschijnlijk de meest bekende beleggingscategorie. Obligaties zijn ook bekend bij de meeste mensen. Maar wat is nu precies het verschil tussen aandelen en obligaties?
Gespreide aandelen / obligaties
Lange tijd leken financiële concepten en termen voorbestemd om alleen door specialisten en investeerders echt te worden begrepen. De financiële en economische crisis van 2008 bracht daar verandering in. Veel mensen waren verrast door het risico dat
banken
met hun spaargeld en hebben sindsdien een kritischere houding aangenomen ten opzichte van de financiële wereld. Onderdeel van deze houding was de wens om financiële en economische vraagstukken beter te begrijpen en dieper in te gaan op de specifieke terminologie van banken, economen en investeerders. Een van de meest voorkomende vragen die mensen zichzelf begonnen te stellen, was:
“Wat is het verschil tussen aandelen en obligaties?”
Wat is een promotie?
Winst delen
Een aandeel is het bewijs dat je een “deel” hebt in een bedrijf, met andere woorden dat je een deel van het bedrijf bezit. Een aandeel is dus een bewijs van deelname in het kapitaal van de vennootschap. Als u aandelen in een bedrijf bezit, bent u aandeelhouder. Een aandeelhouder is een soort mede-eigenaar van het bedrijf waarin hij aandelen bezit.
Aandelen: risico
Aandelen brengen een risico met zich mee: het bedrijf waarin u aandelen bezit, kan failliet gaan. Mede daarom blijven veel mensen er vanaf. Aandelen hebben echter ook zeer interessante voordelen. Als aandeelhouder heeft u veel rechten, waaronder het recht op dividend. Dit betekent dat de vennootschap kan besluiten om jaarlijks dividend uit te keren aan de aandeelhouders.
Promoties: retourneren
Zo kunt u meedelen in de winst van het bedrijf. Als aandeelhouder kunt u ook de algemene vergadering van aandeelhouders bijwonen. Op de lange termijn bieden aandelen een hoger rendement dan andere beleggingsvormen. Niet alle aandelen zijn beursgenoteerd. Beursgenoteerde aandelen kunnen gemakkelijker worden verhandeld dan niet-beursgenoteerde aandelen.
Wat is een obligatie?
Lening
Een minder risicovolle beleggingscategorie zijn obligaties. Een obligatie is een soort lening die u verstrekt aan een overheid of bedrijf. Een overheid of bedrijf leent geld voor een bepaalde periode en belooft op bepaalde tijden de overeengekomen rente te betalen. Deze vaste tijd is meestal elk jaar. De overheid of het bedrijf waarvan u de obligatie aanhoudt, zal naar verwachting de volledige hoofdsom terugbetalen op de eindvervaldag. Het is geen toeval dat de term bond uit de Franse taal komt
“moeten”
, wat betekent een verplichting opleggen. Er is dus een verplichting om het geleende bedrag terug te betalen.
Jaarlijkse rente
Geld wordt geleend in een specifieke valuta, zoals de euro of dollar, waaraan een internationale drielettercode (EUR en USD) is toegewezen. De keuze van de valuta is belangrijk voor een belegger. De meeste obligaties zijn genoteerd aan een effectenbeurs en worden in procenten genoteerd. In tegenstelling tot aandelen kunnen obligaties elk jaar rente opleveren.
Bond heeft prioriteit
Natuurlijk heb je bij een aandeel de mogelijkheid om jaarlijks een dividendrendement te ontvangen, maar een echte zekerheid is dat niet. Een ander voordeel van een obligatie is dat de obligatiehouder van het bedrijf voorrang krijgt op de aandeelhouder. U bent het veiligst als u een staatsobligatie bezit, omdat uw hoofdsom op de eindvervaldag gegarandeerd is.
Lees verder
€