Aandelenmarkt: wat is een berenmarkt en een stierenmarkt?

Beleggen op de aandelenmarkt kan een zeer aantrekkelijke activiteit zijn waar u mooie potentiële rendementen kunt behalen. Men moet echter altijd rekening houden met uptrends en downtrends en dus potentiële verliezen. Het motto “koop laag en verkoop hoog” is niet zo eenvoudig als het lijkt. Het kopen en verkopen van aandelen kan alleen winstgevend zijn als u uptrends en downtrends zorgvuldig bestudeert. De verschillende trends worden “bear market” of “bear market” en “bull market” of bull market genoemd. Er ontstaan ​​vaak langdurige debatten tussen voorstanders van twee soorten markten, met name ‘beren’ en ‘stieren’. Wat betekenen deze specifieke termen precies en welke symboliek wordt ermee geassocieerd?

Aandelenmarkt: Aandelen fluctueren

Promoties zijn een uiterst aantrekkelijke manier om
investeer geld
. Door aandelen tegen een lage prijs te kopen en tegen een hoge prijs te verkopen, kunt u een mooie winst maken. Daarnaast kan beleggen in aandelen natuurlijk ook tot verliezen leiden. Op zich lijkt winst maken heel eenvoudig; u hoeft in principe niets te doen, behalve het juiste moment te kiezen om te kopen of te verkopen. Maar daar ligt de moeilijkheid. Een goede kennis van de huidige financiële zaken is noodzakelijk om winst te maken. Daarnaast moet je een goede kennis hebben van de specifieke termen die in de tentoonstelling worden gebruikt. Er zijn twee voorbeelden van dergelijke termen:
berenmarkt
of “bear market”, enerzijds, en
stierenmarkt
of “bull market” aan de andere kant.

Wat is een “beermarkt” of berenmarkt?

Neerwaartse trend

Een berenmarkt op de aandelenmarkt betekent dat aandelen over het algemeen in een neerwaartse trend zitten. Dit kan zijn omdat de economie er slecht voorstaat of omdat beleggers overspoeld worden met negatief economisch nieuws. In een berenmarkt gaat de trend niet recht naar beneden, maar in een schommel: aandelenkoersen gaan omlaag, dan weer omhoog en dan weer omlaag. Belangrijk is dat de huidige algemene trend naar beneden is. Een voorbeeld van een berenmarkt is de beurskrach van 2008 na het instorten van de huizenmarkt in Amerika en het faillissement van Lehman Brothers. In het geval van een berenmarkt spreekt men ook van het aandeel “down” (Frans: daling, daling).

Bear markt symboliek

Waarom is gekozen voor de naam “bear market”? De naamkeuze is niet toevallig. Een beer is een dier dat aanvalt met neerwaartse bewegingen van zijn klauwen en zo zijn prooi tegen de grond drukt. Dus de essentie van de symboliek van de bearmarkt is een neerwaartse beweging. Het kan niet alleen de markt zelf worden genoemd, maar ook mensen die pessimistische ideeën hebben over de aandelenmarkt. Aandelenanalisten of strategen die denken dat de aandelenmarkt zich in een bearish trend bevindt, zijn bijvoorbeeld soms:
“een beer”
of beren genoemd.

Wat is een “bullmarkt” of een bullmarkt?

“Charging Bull” op Wall Street, New York. / Bron: Prayitno Bedankt voor (12 miljoen+) views, Flickr (CC BY-2.0)
Een opwaartse trend

Een bullmarkt is het tegenovergestelde van een bearmarkt en betekent in feite dat de aandelenmarkt een stijgende trend vertoont. Beleggers zijn dan optimistisch en verwachten alleen een positieve ontwikkeling. De aandelenkoersen stijgen snel en het lijkt onmogelijk. Steeds meer beleggers stappen in de bullmarkt-boot en willen grote winsten maken. Een voorbeeld van een bullmarkt is de snelle stijging van de goudprijs direct na de economische crisis van 2008. Dan zeggen ze dat goud zich in een bullmarkt bevindt. In plaats van een bullmarkt wordt er wel eens gesproken over een aandelenuitbarsting (Frans: stijging, stijging) op de aandelenmarkt.

Stierenmarkt van symboliek

De naam voor de bullmarkt is ook niet toevallig gekozen. Wanneer een stier aanvalt, heeft hij een speciaal vermogen om zijn prooi op te tillen. Vandaar de verwijzing naar de bull in de beleggingswereld: in een bullmarkt worden aandelen omhoog geduwd. Deze opwaartse beweging kan lang duren en lijkt soms eeuwig door te gaan. Analisten en experts die een positief oordeel hebben over de beurs of een bepaalde belegging worden ook aangeduid met
“stieren”
of stieren. In het Wall Street-district, het financiële centrum van New York en de Verenigde Staten, staat een grote stierensculptuur die de positiviteit en het optimisme van de beurs symboliseert.

“Beren” versus “stieren”

Een bullmarkt kan leiden tot levendige discussies tussen “beren” en “stieren” op gespecialiseerde televisiezenders, websites en fora. De eersten zijn van mening dat er een einde komt aan de bullmarkt, terwijl de laatstgenoemden van mening zijn dat dit het geval is
kan niet voltooien
en dat het einde van de bullmarkt niet ver meer is. Voor privé
investeerders
Zowel bearish als bullish argumenten moeten zorgvuldig worden overwogen voordat een weloverwogen keuze wordt gemaakt over het kopen of verkopen van een aandeel.

Lees verder