Aandelen kopen op de beurs

Droom jij ook van grote winsten nu je spaarrente weinig opbrengt? Of je bent stiekem jaloers op speculanten die enorme sommen geld verdienen door te speculeren op aandelen, munten, goudprijzen enzovoort. Beleggen op de aandelenmarkt ziet er erg verleidelijk uit, maar het is niet verstandig om er snel op in te gaan. U zet tenslotte een deel van uw persoonlijk fortuin in en u weet niet of u geld gaat winnen of verliezen. Het zou zonde zijn om honderden of duizenden euro’s te riskeren door zonder medeweten overhaaste beslissingen te nemen. Je hebt te hard gewerkt voor je zuurverdiende geld.

Overweeg of u geld opzij kunt zetten om aandelen te kopen

Het herstel van de economische crisis is nog erg vroeg. Voor zoveel mensen is het niet breed genoeg en moeten ze de eindjes aan elkaar knopen. Als dit ook voor jou het geval is, dan is beleggen op de aandelenmarkt niet echt een optie. Investeer alleen met geld dat u niet nodig heeft en beleg alsof het uw reserve spaarpot is. Laat u niet verleiden om een ​​keer op de aandelenmarkt te gokken om het financieel comfortabeler te maken en dan al uw geld te verliezen. Het is te riskant en het is beter om veilig te zijn op een spaarrekening en blij te zijn met het kleine rendement. Zo kom je nooit voor verrassingen te staan.

Kijk naar beurstrends en de economische omgeving

Het is belangrijk om een ​​goed begrip van de aandelenmarkt te hebben. Dit loopt immers zes maanden voor op de reële economie. Je moet dus constant anticiperen. En zo werkt de beurs. Ook is het belangrijk om het rentebeleid van centrale banken in de gaten te houden. De lage korte rente biedt gunstige vooruitzichten voor beleggers. Een stijging van de rentetarieven kan echter gepaard gaan met een uitverkoop op de aandelenmarkten. Dus als nu wordt voorspeld dat de renteverhoging binnen een jaar zal worden doorgevoerd, kan het gebeuren dat binnen een paar maanden de beurzen het al beginnen te voorspellen en de aandelenmarkt een geleidelijke daling begint. De meeste aandelen volgen de economische omgeving, vooral cyclische sectoren. Voor biotechbedrijven is het economisch klimaat minder belangrijk. Aandelen zullen reageren op goed nieuws wanneer een nieuw medicijn wordt gelanceerd of wanneer de relevante gezondheidsorganisaties (Federal Drug Agency, …) een vaccin goedkeuren.

Open een effectenrekening

Als u in aandelen wilt handelen, moet u een effectenrekening openen die is gekoppeld aan een betaalrekening. Dit kan in meerdere valuta (€, $, £,…). De prijzen voor een enkele uitwisseling kunnen sterk variëren. U kunt een effectenrekening openen bij een financiële instelling of een gespecialiseerde online investeringsbank (BinckBank,…).

Bedenk welke uitwisselingen voor jou interessant zijn

U kunt beleggen in aandelen op Amerikaanse beurzen (NYSE, Nasdaq, AMEX), maar ook op Europese (DAX, BEL20,…) of Aziatische beurzen. Veel hangt af van waar uw aandelen zijn genoteerd. Als u belegt in Amerikaanse aandelen op de technologiebeurs Nasdaq, moet u bij het kopen en verkopen ook rekening houden met de wisselkoersen.

Wedden op de sectoren die je kent

Investeer in sectoren die u goed kent of waarin u geïnteresseerd bent. Als je biotech of de olie-industrie niet begrijpt, mis deze dan niet. Industrieën die u interesseren, zullen waarschijnlijk volgen, zelfs op de lange termijn.

Aandelen kopen: maak een analyse van het bedrijf

Voordat u een aandeel of een deel van een bedrijf koopt, moet u uw due diligence op dat bedrijf doen. Wat is leiderschap? Is het management te vertrouwen en hebben ze vertrouwen in de toekomst? Bekijk de jaarverslagen van het bedrijf en bekijk de laatste kwartaalresultaten op winstgevendheid en solvabiliteit. Je vindt ze op de website van het bedrijf. Kunt u zelf geen definitieve uitspraak doen over de gezondheid van de onderneming, schakel dan de hulp in van een financieel adviseur. Let op: u bent nog steeds verantwoordelijk voor het al dan niet kopen van een aandeel.

Durf te verkopen en maak zo nu en dan winst

Heb je een goede winst? Wacht dan niet te lang met verkopen. Veel beleggers durven soms te lang te wachten met verkopen omdat ze er vanuit gaan dat het aandeel blijft stijgen. Soms kan het mis gaan en ben je in één klap al je winst kwijt. Als u echt zeker weet dat het aandeel verder zal stijgen, grijp dan de kans en stap uit met het maximale rendement.

Wees tevreden met je retour

Wie zou er niet blij zijn met een rendement van 10%. Geloof niet in 100% en meer rendement. Dit zijn slechts uitzonderingen op de regel. Durf uw rendement te vergelijken met wat u zou verdienen als u het geld op een spaarrekening zou zetten of een ander alternatief zou kiezen. Binnenkort bent u tevreden met uw 10% rendement. Wees niet te hebberig op de aandelenmarkt.

Laat het geen verslaving worden

Als je beursavontuur een ondergang blijkt te zijn, durf dan te stoppen. Blijf geen aandelen kopen vanwege je “goede gevoel”, waar je constant verliezen oploopt. Kijk goed naar uw beursprestaties en beleg voor de lange termijn. Iedereen die snel grote winsten najaagt, moet de aandelenmarkt goed in de gaten houden. Op den duur kan het verslavend zijn met gevolgen voor jou en je omgeving. Beleggen met geld dat je niet meteen nodig hebt hoeft geen verslaving te worden, maar kan op den duur een leuke financiële bijkomstigheid worden.€