Aandelen: investeringen in Apple

Investeren in Apple-aandelen kan u veel geld opleveren. De koers van het aandeel is de afgelopen jaren fors gestegen. Apple is een Amerikaans bedrijf dat onder andere de iPod, iPhone en iPad heeft ontwikkeld. Zo verdienen ze veel geld. Ook stroomt er veel kapitaal via het iTunes-programma en verschillende Apple-winkels. Het bedrijf kreeg veel media-aandacht na het overlijden van oprichter Steve Jobs.

Apple inc. is een Amerikaans bedrijf. Het bedrijf is vooral bekend door het maken van computers en later iPhones en iPads. Het heeft de afgelopen jaren veel succes gekend en daarom staat Apple-aandelen in de schijnwerpers. Apple is genoteerd aan de New York Stock Exchange. Apple is een van de grootste bedrijven ter wereld in termen van omzet en waarde. Het bedrijf werd op 1 april 1976 opgericht door Ronald Wayne, Steve Wozniak en Steve Jobs. Aanvankelijk hield het bedrijf zich vooral bezig met de ontwikkeling van personal computers. Eind jaren zeventig leverde het een grote bijdrage aan de ontwikkeling en het gebruik van de computermuis. De techniek was al bekend, maar Apple was het eerste bedrijf dat het dankzij een zeer gebruiksvriendelijke aanpak met succes implementeerde. Het was ook nodig om de belangrijkste concurrent IBM in evenwicht te brengen. Apple was ook nauw betrokken bij de ontwikkeling van de GUI. Het staat voor grafische gebruikersomgeving. Apple heeft onder leiding van Steve Jobs veel aandacht besteed aan de gebruiksvriendelijkheid van zijn producten. Apple bracht aanvankelijk de Apple Lisa op de markt, maar later in 1984 introduceerde het bedrijf de Macintosh. De grafische gebruikersomgeving voor Apple computers heette MacOS. Het bedrijf ging ook naar de beurs in 1985. Aanvankelijk deed het aandeel het daar relatief slecht, maar rond 1987 begon het zich te herstellen.

Apple-geschiedenis

Apple bleef groeien en had verschillende kleine successen, maar daar kwam in 1997 een einde aan door een dreigend faillissement. Het bedrijf kon alleen overleven met een investering van honderdvijftig miljoen dollar van Microsoft. Microsoft is ook aandeelhouder van Apple. Het bedrijf en de aandelenkoers van Apple begonnen zich langzaam te herstellen. Met de introductie van de iMac in 1998 werd een grote stap gezet. Het bedrijf profiteerde ook van de internethype, maar die zeepbel barstte in 2001. Apple bleek echter stabiel genoeg en overleefde de crisis. Rond 2004 keerde het aandeel terug naar het oude niveau.

iPhone- en iPad-ontwikkeling

Ondertussen werd de iPod al gelanceerd in 2001. Dit was een apparaat waar je digitale muziek op kon zetten en beluisteren. De iPod werd al snel populair. In 2007 lanceerde Apple de iPhone. Dit was een smartphone die gebruikt kon worden om te bellen, muziek af te spelen en te internetten. Dit toestel werd nog populairder dan de iPod en Apple verdiende er veel geld mee. In 2010 lanceerde ze de iPad. Dit was een computer met aanraakscherm. Via zijn iTunes-onlinewinkel verkocht Apple onder meer muziek en applicaties voor zijn verschillende producten. Op die manier kwam er veel geld binnen. Apple heeft ook verschillende winkels waar je alleen de producten van het bedrijf kunt vinden. Een grote winkel is te vinden in New York, maar er is ook een aparte Apple Store in Amsterdam.

Investeringen in Apple

De beurskoers explodeerde. In augustus 2003 was het aandeel bijvoorbeeld nog zeven dollar waard. Aan het einde van 2011 was het aandeel bijna $ 400 waard. Het bedrijf had even last van de kredietcrisis, maar de prijs herstelde zich snel. Het bedrijf kwam in oktober 2011 in het nieuws toen Steve Jobs, de toenmalige CEO van het bedrijf, stierf. Hij werd ook beschouwd als het creatieve brein van Apple. Eind 2011 waren experts terughoudend met uitspraken over de vraag of het verstandig was om in Apple te investeren. Sommige aandelenvolgers vrezen dat er een nieuwe zeepbel is ontstaan ​​en dat de koers van het aandeel mede is opgedreven door speculanten. Veel investeerders zouden ook naar Apple zijn gestroomd. Dit zou deels kunnen komen doordat ze minder vertrouwen hadden in de aandelen van andere bedrijven die de afgelopen jaren veel van hun waarde hadden verloren.

Apple-aandelen kopen en verkopen

Voor Nederlandse investeerders is het vrij eenvoudig om een ​​belang in Apple te krijgen. Hiervoor moet u een beleggingsrekening openen bij uw bank. Dit kan onder andere via Rabobank, ING Bank, ABN-Amro, SNS Bank, Alex Vermogensbank, Binck Bank en Aegon. Het biedt ook toegang tot Amerikaanse beurzen. Houd er rekening mee dat het kopen en verkopen van een aandeel transactiekosten met zich meebrengt. De kosten van deze transacties verschillen van bank tot bank, maar bedragen meestal minimaal acht euro plus bijvoorbeeld een tiende van de waarde van je aankoop. Houd hier dus rekening mee zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

Nieuw commercieel succes?

Apple boekte grote commerciële successen met de Ipad, Iphone en Ipod. Sindsdien zijn ze ijverig op zoek naar nieuwe producten waarmee ze een even brede markt konden creëren. Ze probeerden het bijvoorbeeld met de Iwatch, een horloge met veel features, maar hadden er minder succes mee dan gehoopt. Als Apple alleen maar verder commercieel succes kan boeken, zal de aandelenkoers weer stijgen naar recordhoogtes. Daarbij is het verstandig om de ontwikkeling van het bedrijf goed in de gaten te houden.€