Aandelen in Arcelor Mittal

Overweegt u om aandelen Arcelor Mittal te kopen? Dan is het zaak om met je hoofd in Arcelor Mittal te duiken. Zo komt u alles te weten over de geschiedenis van Arcelor Mittal, de prestaties van het bedrijf en de winst en verlies van de laatste jaren. Dan kunt u gemakkelijker beslissen of u Arcelor Mittal-aandelen wilt kopen.

Als u in Arcelor Mittal-aandelen belegt, belegt u in een bedrijf van enorme omvang. Arcelor Mitaal is immers de grootste staalproducent ter wereld en heeft zo’n 61 fabrieken in 27 landen. Wereldwijd werken er zo’n 260.000 mensen. Met een bedrijf van deze omvang hoeft u niet snel te vrezen voor een faillissement. Dit betekent natuurlijk niet dat de aandelenkoers van Arcelor Mittal niet significant kan schommelen. De koers van het aandeel is afhankelijk van verschillende factoren, maar natuurlijk vooral van de vraag naar staal. In 2011 produceerde Arcelor Mittal 92 miljoen ton staal.

Geschiedenis van Arcelor Mittal

Arcelor Mittal is niet altijd zo groot geweest als nu. De gigantische omvang van het bedrijf zit in de fusie van twee staalproducenten; Arcelor en Mittal Steel. Deze fusie vond plaats in 2006. Maar daarvoor is veel gebeurd, want ook Arcelor is het resultaat van eerdere fusies. Deze fusies begonnen in 2002 toen Usinor, ARBED en Aceralia fuseerden tot Arcelor. Arcelor zou de grootste staalproducent worden.

Maar deze missie is mislukt omdat Mittal Steel toen al de grootste staalproducent was en bleef. Het succes van Mittal Steel is opmerkelijk: het bedrijf werd opgericht toen Mohan Mittal in 1971 een kleine staalfabriek overnam. Mohan’s zoon Lakshmi Narayan Mittal studeerde bedrijfskunde en voegde zich na zijn afstuderen bij zijn vader. Hij gaf hem de opdracht om een ​​vervallen staalfabriek in Indonesië op te knappen. Zo is het gebeurd.

Het herstel was zo succesvol dat de familie Mittal een paar jaar later een andere staalfabriek in Trinidad en Tobago kon kopen. De herstructurering bleek precies goed voor zoon Lakshmi: de tweede overname bracht ook welvaart en rijkdom voor het ooit arme gezin. Mittal Steel bleef groeien en nam staalbedrijven over in voormalige communistische landen zoals Tsjechië, Polen, Bosnië, Kazachstan, Roemenië en Macedonië.

Ten slotte deed Mittal Steel in januari 2006 een eerste poging om Arcelor te kopen, op dat moment de op één na grootste staalgroep ter wereld. Deze eerste poging mislukte, waarna in juni de overname een feit werd.

Bron: Arcelor Mittal, Wikimedia Commons (Public Domain)

Activiteiten van Arcelor Mittal

Als grootste staalproducent ter wereld heeft Arcelor Mittal het druk. In 2011 leverde het bedrijf maar liefst 86 miljoen ton staal aan verschillende klanten. Hoe zit het met al dat staal? Tweederde van het totaal komt terecht als plaatwerk van auto’s, wasmachines, koelkasten en dergelijke. Duitsland en Frankrijk zijn de grootste klanten van Arcelor Mittal in Europa. Het meeste staal (36%) wordt geproduceerd in West-Europa, gevolgd door Noord-Amerika. Het aandeel staal dat daar wordt geproduceerd is 26%.

Arcelor Mittal bezit niet alleen veel staalfabrieken, maar ook ijzererts- en kolenmijnen. IJzererts is voornamelijk afkomstig uit Canada, Mexico, Brazilië, Oekraïne, de VS en Kazachstan en dekt meer dan 50% van de totale behoeften van Arcelor Mittal. De kolenmijnen van Arcelor Mittal zijn te vinden in Rusland, Kazachstan en de Verenigde Staten.

Arcelor Mittal Omzet en Winst

Als u overweegt aandelen Arcelor Mittal te kopen, bent u waarschijnlijk vooral geïnteresseerd in de omzet- en winstcijfers van de afgelopen jaren.

jaar Omzet Krijgen
2003 6,99 miljard 864 miljoen
2004 15,06 miljard 3,81 miljard
2005 jaar 20,56 miljard 2,41 miljard
2006 43,02 miljard 3,82 miljard
2007 72,07 miljard 7,10 miljard
2008 89,28 miljard 6,72 miljard
2009 48,7 miljard 60 miljoen
2010 61,2 miljard 2,3 miljard
2011 70,3 miljard 1,7 miljard
2012 jaar 65,5 miljard 2,9 miljard

Zoals u kunt zien, had Arcelor Mittal het moeilijk, vooral in 2009 door de daling van de vraag naar staal. In 2013 leed Arcelor Mittal ook een nettoverlies van $ 2,5 miljard, of € 1,8 miljard. Dit is het gevolg van een zwakkere Europese vraag, afschrijvingen van Arcelor Mittal en herstructureringskosten.

Arcelor Mittal verwacht dat de vraag naar staal de komende jaren opnieuw zal groeien met 3,5 tot 4% (wereldwijd) in 2014.

Arcelor Mittal-aandelen kopen

Het aandeel Arcelor Mittal is genoteerd aan de AEX. Voor 2013 werd altijd dividend uitgekeerd, maar het management heeft dit geschrapt.

Als u Arcelor Mittal-aandelen wilt kopen, kan dat via een bank of een makelaar. Als u via een bank belegt, heeft u vaak een aparte beleggingsrekening nodig. Er zijn ook kosten verbonden aan het kopen en verkopen van aandelen. Deze kosten moeten daarom in mindering worden gebracht op het rendement dat u op uw aandelen verwacht te behalen.€