Aandachtspunten bij het afsluiten van een spaarrekening

Een spaarrekening is een relatief eenvoudig af te sluiten product. Er kunnen echter grote verschillen zijn tussen verschillende spaarrekeningen en banken. Voordat u geld op een spaarrekening stort, moet u weten wat de voorwaarden zijn. U moet er ook voor zorgen dat u de rente op uw spaargeld niet misloopt.

Een spaarrekening is een financieel product dat u gemakkelijk kunt vergelijken. Bepaalde spaarrekeningen hebben echter kleine lettertjes waar u op moet letten bij het kiezen van een product. Op de gewone spaarrekening kunt u onbeperkt en zonder voorwaarden geld opnemen, in de voorwaarden vindt u geen verrassingen. Dit geldt niet voor bijvoorbeeld deposito’s en deposito’s met oplopende rente.

Waar zijn de besparingen voor?

Een hogere spaarrente kan worden verkregen door te kiezen voor een deposito met een looptijd van meerdere jaren, maar als u tussentijds spaargeld opneemt, kan de bank kosten in rekening brengen. Allereerst is het belangrijk om te bepalen waar de besparingen voor zijn. Geld dat u mogelijk op korte termijn moet opnemen, mag niet in deposito worden gehouden. Kapitaal dat voor uw pensioen is gereserveerd, kunt u beter over een langere periode veiligstellen. Het kan zijn dat u het geld even mist, waardoor u kunt kiezen voor een langetermijndeposito met een hoge spaarrente.

Spaarrekeningen met voorwaarden

U kunt een hogere spaarrente ontvangen door opnames en/of opnamelimieten te accepteren. Een opnamelimiet houdt bijvoorbeeld in dat u boeterente moet betalen als u geld opneemt van een spaarrekening. De stortingslimiet is bijvoorbeeld dat je minimaal € 50 per maand moet storten, maar niet meer dan € 500. Een spaarrekening met limieten is geen probleem als u aan de voorwaarden kunt voldoen.

Liever een spaarrekening zonder limieten

Ook als je geen probleem hebt met de limiet die de bank stelt, kun je toch beter kiezen voor een spaarrekening zonder limieten. Bij het onderling vergelijken van spaarrentes gaat vaak het voordeel van een hogere spaarrente op een termijnrekening verloren. Meestal is er een bank die een hogere spaarrente biedt dan de grote banken. U weet niet of u in de toekomst last zult hebben van de beperkingen op de spaarrekening.

Pas op voor marketinggimmicks

Banken streven ernaar zoveel mogelijk spaarders te interesseren voor hun spaarproducten. Met slimme advertenties kunnen ze meer spaarders aantrekken. Dit kan echter ten koste gaan van de consument. Zo adverteerde een Nederlandse bank vroeger met een spaarrente van 5 procent op haar groeiende spaarrekening. Dit trok de belangstelling van spaarders, maar de hoge spaarrente gold alleen voor het laatste jaar van de groeiende looptijd van het deposito.

Staat de bank direct onder toezicht van De Nederlandsche Bank?

Bij een bankfaillissement staat de Nederlandse overheid garant voor een bedrag van maximaal 100.000 euro per rekeninghouder. Dit geldt echter alleen voor banken die direct onder toezicht van De Nederlandsche Bank staan. Zo kunnen in Nederland actieve banken onder toezicht staan ​​van een toezichthouder in hun land van herkomst. Als deze banken een beroep moeten doen op het zogenaamde depositogarantiestelsel, moeten ze bij de buitenlandse toezichthouder aankloppen.€