Aan- en verkoop van Belgische staatsobligaties
Er is veel vraag naar Belgische staatsobligaties. Dit komt omdat het Belgische financiële huishouden op orde is. Een andere is dat beleggers het vertrouwen in veel andere fondsen hebben verloren. België financiert zijn staatsschuld door staatsobligaties uit te geven. Ze hoeven er niet zo’n hoge rente voor te betalen. Dat zou kunnen veranderen als het misgaat tussen Vlaanderen en Wallonië.
Er is veel vraag naar Belgische staatsobligaties. Deze obligaties worden door de Belgische overheid op de beurs aangeboden. Ze doet dit om haar staatsschuld te helpen financieren. Investeerders en investeerders zouden geld lenen aan de Belgische overheid. Ze krijgen er een bepaalde rente voor. Afhankelijk van de vraag wordt de staatsobligatie ook geprijsd. Vooral na de kredietcrisis en de daaropvolgende beursdaling zijn veel mensen Belgische staatsobligaties gaan kopen. Het staat bekend als relatief veilig. Pas als België failliet zou gaan, zouden mensen hun geld terugkrijgen. De kans is niet erg groot. Daarom hoeft België op de obligaties slechts een lage rente, zo’n 2,5 procent, te betalen. Griekenland, dat te kampen heeft met een grote schuld, heeft een rente van boven de 4,0 procent.
Buitenlandse participaties in Belgische staatsobligaties
Bijna zestig procent van de bedrijven en particulieren die obligaties uitgeven, komt uit het buitenland, dus buiten België, wat relatief laag is in vergelijking met andere landen. Daarnaast zijn de meeste leningen aan het buitenland langlopende schulden. Het kan voor banken of bedrijven moeilijk zijn om er vanaf te komen. De Belgische overheid hoeft zich dus geen zorgen te maken dat ze haar staatsschuld voorlopig niet kan financieren. Voor veel kortlopende obligaties zou het een ander verhaal zijn. Dat België zich geen zorgen hoeft te maken zorgt ook voor stabiliteit en verkleint zo het risico dat België failliet gaat. En daardoor kan het ook een lagere rente bieden.
Koop Belgische staatsobligaties
Het enige dat in het buitenland soms zorgen baart, is de verdeeldheid binnen België zelf. Er zijn regelmatig politieke spanningen tussen Vlaanderen en Wallonië. Dit zou uiteindelijk kunnen leiden tot de deling van België. In dat geval zou het logisch zijn dat de staatsschuld tussen beide landen volgens een bepaalde formule zou worden verdeeld. Er is echter onzekerheid. In de onrust rond de verkiezingen van 2009 overwoog kredietbeoordelaar Standard & Poor’s zijn AA-rating te verlagen. Dit zou direct effect hebben gehad op de rente. Het zou stijgen.
Belgische staatsschuld
De staatsschuld van België bedraagt bijna 250 miljard euro. Ze moeten bijna allemaal gefinancierd worden met staatsobligaties. Minder dan 2 procent van dit bedrag wordt gefinancierd door particuliere investeerders. Daarom publiceert ze ze regelmatig. Dit gebeurt dan via bepaalde banken die de distributie verzorgen. Daarom is het alleen in België mogelijk om staatsobligaties op te nemen via een rekening bij een Belgische bank. Daarom worden deze obligaties beheerd. Dat is lastig, want de bank kan natuurlijk failliet gaan. Dan krijgt u maximaal € 20.000 aan obligaties vergoed. Om niet in één keer veel geld te verliezen, is het nodig om bij meerdere banken obligaties op te nemen, tot wel 20.000 euro per keer. Dan weet u altijd dat uw schade vergoed wordt.€