Aan de slag met beleggen: een beknopte handleiding

Beleggen wordt gezien als een geweldig alternatief voor sparen. Vooral omdat het kan leiden tot een hoger rendement. Er zijn echter meer risico’s en daarom zijn er verschillende dingen waar u rekening mee moet houden als u besluit te gaan beleggen. Een goede voorbereiding en een duidelijk investeringsplan is essentieel en kan ervoor zorgen dat u beduidend betere investeringen realiseert.

Een valstrik voor beginners

U wilt investeren en een pakket kopen met interessante acties. Na een tijdje lijken ze niet zo goed te presteren als je had gehoopt en verkoop je ze uiteindelijk met verlies. Ergens op internet kun je een “gouden” tip lezen over aandelen die het geweldig zullen doen, maar je moet snel handelen anders mis je deze geweldige kans. Vaak gaat dit soort adviezen gepaard met enthousiaste opmerkingen van commentatoren. Na aankoop lijkt het aandeel echter niet het beloofde rendement op te leveren. Je hebt nu twee verliezende transacties voltooid en aangezien de bank ook kosten in rekening brengt voor elke transactie, heb je een aanzienlijk verlies gemaakt. Dit gebeurt bij bijna elke nieuwe belegger, maar het is eenvoudig op te lossen.

U kunt deze valkuil vermijden door gebruik te maken van een investeringsplan.

Opstellen van een investeringsplan

Het klinkt moeilijker dan het is. Pak een stuk papier en ga aan de keukentafel zitten. Stel uzelf vragen als: Hoeveel geld kan ik beleggen? Wanneer heb ik dit geld weer nodig? Wat zijn de gevolgen als de investering misgaat en ik mijn geld verlies? Wat wil ik beleggen en waarom? Wat wil ik niet beleggen en waarom niet? Welk rendement verwacht ik? Hoeveel risico ben ik bereid te nemen? Schrijf de antwoorden op en je hebt een investeringsplan. Dit investeringsplan kan als leidraad dienen voor het opbouwen van een investeringsportefeuille.

Open een beleggingsrekening

U kunt een beleggingsrekening openen bij uw bank of online zakenbank (broker). Via de website van de AFM (Autoriteit Financiële Markten) kunt u controleren of een makelaar een vergunning heeft. Het is ook belangrijk om te controleren welke kosten de bank in rekening brengt. Meestal rekenen banken een vast bedrag per maand (holding fee) en een bedrag per transactie. Deze kosten worden in mindering gebracht op uw retour. Hoe lager deze kosten, hoe beter uw rendement.

Investeringskeuze

Er zijn verschillende mogelijkheden om te beleggen. U kunt beleggen in aandelen, beleggingsfondsen, ETF’s, obligaties, grondstoffen, opties of verschillende gestructureerde producten. Voor de eerste investering is het verstandig om een ​​eenvoudig product te kiezen, opties en gestructureerde producten zijn meer geschikt voor ervaren beleggers. Vuistregel is dat u een product kiest dat past bij uw beleggingsplan en dat u volledig begrijpt waar het uit bestaat. Op internet kunt u veel informatie vinden, beursgenoteerde ondernemingen publiceren hun jaarverslagen op hun website en u kunt ook een prospectus downloaden van aanbieders van beleggingsfondsen. Wanneer u een beleggingsfonds of ETF als uw eerste belegging kiest, spreidt u automatisch uw portefeuille. Het is over het algemeen een goed idee om uw beleggingen te spreiden, omdat dit ook het risico spreidt.

Uw eerste transactie

Het is gebruikelijk om online beleggingsorders door te sturen, hoewel bijna alle makelaars de mogelijkheid bieden om dit telefonisch te doen (tegen een extra vergoeding). Met behulp van de ISIN-code kunt u eenvoudig zoeken naar een specifiek aandeel of beleggingsfonds. Kies uw investering, voer het aantal in en voer de prijs in die u wilt betalen (u ziet de bied- en laatprijzen in het orderboek). Het is beter om niet de ‘beste’ te kopen, want dan heb je geen controle over de prijs. Dien de transactie in en wacht tot de bank een verkoper voor u heeft gevonden. U kunt de snelste verwerking van beleggingsorders verwachten wanneer u uw order plaatst tijdens de handelsuren van de betreffende beurs, maar u kunt er ook voor kiezen om uw order een paar dagen te laten staan. Als binnen deze periode een verkoper wordt gevonden voor de door u opgegeven prijs, wordt de bestelling uitgevoerd. Als de verkoper niet wordt gevonden, wordt de bestelling geannuleerd.

Beheer uw portefeuille

Als de portefeuille wordt opgebouwd op basis van een goed doordacht investeringsplan, heeft deze geen dagelijkse aandacht nodig. Periodieke evaluatie is echter noodzakelijk. Tijdens deze evaluatie kunt u controleren of uw beleggingen aan uw verwachtingen voldoen, of er nieuwe risico’s zijn ontstaan ​​en of uw beleggingen nog in lijn zijn met uw strategie. Door koerswijzigingen kunnen sommige beleggingen een te groot of te klein onderdeel van uw portefeuille worden. Op basis van de periodieke toetsing kan uw portefeuille dan opnieuw in evenwicht worden gebracht.€