A-codering BKR en toch een hypotheek

Als u ooit problemen heeft gehad met het aflossen van uw krediet of schuldsanering, dan heeft u bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) mogelijk een A-code of een schuldcode achter uw naam staan. Bij een negatieve registratie in BKR is het lastig om een ​​hypotheek te krijgen. Wel is het mogelijk om bij bepaalde offertes een BKR hypotheek te krijgen. Soms kan ook een plausibele verklaring een oplossing bieden. Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen, de verstrekker van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG), weigert per definitie mensen met een A-code niet.

BKR en hypotheek

Gevolgen van de BKR lijst

Elke kredietverstrekker in Nederland moet zich inschrijven bij het kredietregistratiebureau (
BKR
) om de verstrekte leningen aan te kondigen. Dat kan een banklening zijn, maar ook bijvoorbeeld het kopen van een computer of een auto op krediet. Ook kredietverstrekkers gebruiken het BKR-systeem zelf om uw kredietwaardigheid te beoordelen. Als u eerder betalingsachterstanden heeft gehad bij het BKR of een schuldsanering heeft uitgevoerd, kunt u de betalingsachterstandcode of
A-codering
te krijgen. Meestal krijg je pas een A-code als je drie of meer maanden achterstand hebt. Als de kredietverstrekker uw gegevens controleert met de BKR-controle en zij constateren dat u een A-code heeft, zal dit er in veel gevallen toe leiden dat u de lening niet krijgt of dat er strengere voorwaarden aan worden verbonden. De A-code blijft tot vijf jaar in het systeem staan ​​nadat de betreffende lening is afgelost.

Overzicht van uw gegevens in het BKR register

Als u op zoek bent naar een hypotheek en u zich zorgen maakt dat een probleem met uw krediet uit het verleden een sleutel in het werk kan zijn, kunt u dit zelf controleren. BKR biedt particulieren de mogelijkheid om hun eigen gegevens op te vragen. Er zijn kosten aan verbonden (4,95 euro in 2016). Op de website van het BKR kunt u eenmalig een papieren rapportage aanvragen. Je krijgt dan een overzicht van alle leningen die je op dat moment hebt en je ziet ook maandelijks of je aan je betalingsverplichtingen hebt voldaan. De lijst bevat ook een overzicht van alle leningen van de afgelopen vijf jaar die betalingsproblemen hebben gehad.

A-codering en hypotheek

Als een hypotheekverstrekker uw BKR controleert en constateert dat u één of meerdere A-codes achter uw naam heeft staan, wordt de hypotheekaanvraag in de meeste gevallen afgewezen. Soms is het echter mogelijk om financiering te verkrijgen op basis van een
plausibele verklaring
. Is de schuldcodering het gevolg van een zeer klein kredietprobleem, of is de betalingsachterstand buiten uw schuld en is de kans op herhaling zeer klein? Dan kun je proberen het uit te leggen in een verklaring.

Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen, die de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) uitgeeft, weigert
niet per definitie
een NHG verstrekken aan iemand met een A-code. Financiering is nog steeds mogelijk met bepaalde codes. U kunt het beste zelf contact opnemen met Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen.

BKR hypotheek met vernieuwde A of A1 code

Als je een vernieuwde A- of A1-code hebt, is het vaak mogelijk om een ​​BKR-hypotheek aan te vragen, die speciaal is bedoeld voor mensen op deze lijst. In Nederland zijn er meerdere aanbieders van deze hypotheekvorm. Dit zijn vaak aanbieders die gespecialiseerd zijn in ‘niet-standaard’ hypotheken, zoals hypotheken voor zzp’ers, mensen zonder vast contract of mensen met een buitenlands inkomen.

Pas op voor oplichters

Mensen met een negatief BKR-record die hun droomhuis op de markt zien staan, zijn soms ten einde raad. Stel dat u op dit moment uw financiële zaken op orde heeft, maar door het faillissement van uw bedrijf een tijdje onder de WSNP (Wet Schuldsanering Particulieren) valt. De vakantiewoning die je nu regelmatig huurt staat te koop, dus het is nu of nooit. Op basis van uw huidige inkomen zou u een hypotheek moeten kunnen krijgen, maar het A3-record dat u over heeft van schuldsanering gaat vijf jaar mee en u krijgt dus geen hypotheek.

Er zijn kleine bedrijven die proberen te profiteren van de wanhoop van de consument. Er wordt bijvoorbeeld aangeboden om tegen betaling van een groot geldbedrag een huis voor u te kopen, waarna u de koopsom binnen een bepaalde termijn terugbetaalt. Dit lijkt een soort alternatieve hypotheek te zijn.
Wijkopenuwdroomhuis.nl
is zo’n bedrijf. Programma
Kassa
vestigde er in augustus 2016 de aandacht op. Het bedrijf lijkt zeker tientallen mensen te hebben bedrogen. Zo tekenden meerdere mensen een koopovereenkomst, maar kwam Wijkopenuwdroomhuis.nl nooit op een financiering en kregen de kopers vervolgens een flinke boete voor het niet nakomen van de koopovereenkomst. De website van het bedrijf was kort na het verschijnen van het rapport al offline.

De
Vereniging van Eigenaren
waarschuwt voor bedrijven die misbruik maken van het onvermogen van mensen om via de conventionele weg een hypotheek te krijgen. Het is aan te raden om altijd eerst een offerte in te dienen bij een onafhankelijk adviseur.€