5 tips voor veilig en minder risicovol beleggen
Als u wilt beleggen, is het verstandig om goed voorbereid te zijn en te weten hoe het er op de beurzen aan toe gaat. Om u op weg te helpen, volgen hier enkele tips over hoe en wanneer u kunt beginnen met beleggen. Houd rekening met deze tips en verklein uw risico’s.
Beleggen kan veel geld opleveren, maar u kunt ook veel geld verliezen. Dus als u besluit uw geld te beleggen, neemt u een groot risico. Voordat je begint met beleggen is het daarom verstandig om je eerst te verdiepen in de wereld van beleggen. Hier zijn enkele tips om u op weg te helpen met beleggen en uw risico te verminderen.
1. Financiële krant
Als u een actieve belegger bent of zelf wilt beleggen, is het een goed idee om alle ontwikkelingen op het gebied van beursgenoteerde ondernemingen te volgen. Een goede manier om op de hoogte te blijven is door het Financieel Dagblad te lezen.
2. Jaarverslagen
Je kunt ook veel leren door de jaarverslagen van bedrijven te bestuderen. Jaarverslagen zijn vaak te vinden op de eigen websites van de bedrijven. Vergelijk de jaarverslagen van de afgelopen 3 jaar en ontdek wat de stijgende of dalende trend in omzet en winst is. Als het een opwaartse trend is, is de kans groot dat het volgend jaar ook omhoog gaat, dus het zou een goede investering zijn.
3. Verspreid uw promoties
Het adagium “zet nooit al je geld op één paard” geldt ook voor beleggen. Probeer uw geld te spreiden over aandelen van verschillende bedrijven. Het is het beste om dit te doen in bedrijven van verschillende industrieën. Als de omstandigheden verslechteren met het bedrijf of de hele branche, dan heb je andere voorraden in reserve.
4. Beleggingsfondsen
Als u niet bekend bent met aandelenmarkten of geen tijd heeft om uw aandelen bij te houden, kunt u ervoor kiezen om via een fonds te beleggen. Het fonds houdt uw aandelen bij. Deze fondsen zijn zogenaamd een verzameling investeerders. Het fonds wordt beheerd door beheerders die verstand hebben van beleggen en ervoor zorgen dat uw geld op de juiste manier wordt belegd. Er zijn een aantal fondsen waaruit u kunt kiezen die weer worden opgesplitst
5. Obligaties
Als u helemaal niet van risico houdt, maar toch uw geld wilt beleggen, kunt u kiezen voor obligaties. Obligaties hebben doorgaans een redelijk vast rendement. U kunt staatsobligaties krijgen van de overheid. U kunt staatsobligaties bekijken alsof u staatsaandelen koopt. Het is in feite een verhandelbaar schuldbewijs voor een lening aan de overheid. Als de overheid geld nodig heeft, geeft ze obligaties uit. Het nadeel van obligaties is dat ze een lange looptijd hebben, waardoor je op korte termijn geen geld kunt verdienen. Obligaties zijn niet alleen verkrijgbaar bij de overheid, maar ook bij diverse bedrijven en instellingen.€