10 tips om te sparen met kinderen
Kinderen en sparen lijken twee dingen die niet samengaan. Ze moeten van alles kopen: eten, schoolspullen, kleding etc. Daarnaast willen ze zo nu en dan een dagje uit met de kinderen of eten, ze moeten zakgeld hebben, noem maar op. Er zijn veel kosten, maar als je goed kijkt naar de verschillende kostenposten valt er zeker veel te besparen. Hieronder vindt u 10 tips om de uitgaven van uw gezin te verminderen
Tip 1: Zakgeld
Geef aan je kinderen
zakgeld
en gaan ermee akkoord dat ze bepaalde items zelf zullen moeten kopen. Voorbeelden van dingen die je zelf moet betalen zijn cadeaus voor vrienden, snoep, eten in de schoolkantine en uitgaven in verband met uitgaan. Op deze manier ben je een
vast bedrag per maand
verloren – zodat u weet waar u aan toe bent. Ook leert uw kind verantwoord met geld om te gaan: uw dochter of zoon krijgt een beter beeld van hoeveel dingen kosten, en leert dat geld maar één keer besteed kan worden.
Tip 2: Winkelen
Neem indien mogelijk geen kinderen mee naar de supermarkt. In de supermarkt kun je gemakkelijk meer geld uitgeven dan je van plan was. En dit geldt vooral als je kinderen hebt die allerlei lekkers zien.
Als u uw kinderen meeneemt tijdens het winkelen, wees dan duidelijk dat u zelf iets kiest. Laat uw kind u bijvoorbeeld helpen bij het kiezen van iets lekkers voor bij de koffie en laat, als uw kind meerderjarig is, de prijsverschillen tussen de verschillende producten zien. Lees meer over hoe je kunt besparen op boodschappen.
Tip 3. Gebruikte kleding
Kinderen groeien er vaak overheen
kleren
voordat ze worden overgedragen. Bijvoorbeeld
marktplaats.nl
Daarom zijn er veel babykleding die er nog steeds heel schattig uitziet. na kleren
tweedehands
Winkelen kan u veel geld besparen. U kunt natuurlijk ook zelf kinderkleding aanbieden. Vooral als dat zo is
design kleding
soms kun je er een mooi bedrag voor krijgen.
Tip 4: Pretparken en dierentuinen
Wanneer ga je naar een
Attractiepark
of
Dierentuin
het kost vaak veel geld. U kunt vaak besparen op entreegelden door online te zoeken
kortingsbonnen
. Halve kortingsbonnen zijn niet altijd even makkelijk te vinden, maar met een beetje zoeken vind je vaak acties die je een korting geven van een paar euro per persoon.
Tip 5: Neem brood mee naar school
Leer uw kinderen om eten mee te nemen van huis naar school. In de schoolkantine ben je al gauw een paar euro kwijt voor een volledige maaltijd: 2 euro per dag is bijna 400 euro per jaar. Geld meenemen naar school om eten te kopen is natuurlijk geen doodzonde, maar probeer te voorkomen dat uw kind er een gewoonte van maakt.
Tip 6: Uit eten
Met het hele gezin uit eten kan erg duur zijn. Met vier personen ben je al gauw 100 euro kwijt in een restaurant. Kinderen gaan vaak graag uit eten, maar McDonald’s en soortgelijke ketens scoren meestal erg hoog. Vaak ben je echter al klaar voor minder dan €10 per persoon. Een ander alternatief is om thuis een feestje te organiseren: samen met de kinderen wat eten uitkiezen en samen koken, het menu opmaken, kaarsen aansteken, enz.
Tip 7. Veel plezier gratis
Niet alle leuke dingen hoeven geld te kosten. U kunt bijvoorbeeld een spelletje doen met uw kinderen, een wandeling maken in het bos, naar het park gaan, etc.
Tip 8: Schoolspullen
Dat kinderen die op de middelbare school studeren
schoolspullen
de noodzaak is duidelijk: ze kunnen niet zonder agenda, schriften, rekenmachine, geodriehoek, etc. Maar het bedrag dat u eraan moet besteden staat niet vast. Door bijvoorbeeld schoolspullen in te slaan in de Actie kun je vele tientallen euro’s besparen. Echt dure producten zoals Grote Bosatlas of een grafische rekenmachine zijn vaak tweedehands verkrijgbaar, zoals Marktplaats.
Tip 9: Zeg nee en leg uit waarom
Kinderen kunnen soms allerlei producten willen, en een veelvoorkomend argument om het te krijgen is dat anderen het ook hebben. Als ouder moet je goed overwegen wat nodig is, wat leuk is en wat redelijk is. Je moet ook weten hoe je nee kunt zeggen, en wat anderen hebben, hebben jullie allemaal niet nodig. Het is belangrijk om uit te leggen waarom je iets niet koopt. Maak je kind bewust van geld, productprijzen en dat geld uitgeven aan het ene je niet iets anders oplevert.
Tip 10: Laat je kinderen helpen
Voor sommige besparingen in uw huishouden is extra tijd nodig. Denk aan wasgoed aan een waslijn hangen in plaats van de droger te gebruiken en afwassen met de hand in plaats van de vaatwasser. U kunt uw kinderen de opdracht geven om te helpen met dit soort huishoudelijke taken. Laat ze bijvoorbeeld elke nacht om de beurt helpen drogen. Zo bespaart u geld en tijd en leert u uw kinderen verantwoordelijkheid voor het huishouden te nemen.
Lees verder
€