10 rijkste Turken

Turkije is een land dat economisch sterk groeit. In dit artikel lees je meer over de 10 rijkste mensen in Turkije.

Hieronder staat een lijst van de 10 rijkste Turken ter wereld. Deze top 10 bevat zowel mannen als vrouwen.

  1. Husnu zyeğin
  2. Mehmet Emin Karamehmet
  3. Murat lker
  4. Semahat Arsel
  5. Ferita Shahenka
  6. Rahmi Koci
  7. Philiz Shahenk
  8. Sharik Tara
  9. Zon Kirak
  10. Ali Ağaoğlu

1: Husnü Özyeğin

Actief:
3 biljoen dollar

Hüsnü Özyeğin (1945) ging na zijn middelbare school studeren in de VS. Hier studeerde hij techniek. Na drie jaar in de Verenigde Staten te hebben gewerkt, keerde Özyeğin terug naar Turkije. Hij onthulde dat hij meer geïnteresseerd was in financiële zaken dan in de bouw. Al snel kreeg Özyeğin een baanaanbieding van Mehmet Emin Karamehmet, zijn vriend van de middelbare school. Dit markeerde het begin van zijn carrière. In 1987 richtte Hüsnü Özyeğin FIBA ​​​​Holding op, een bedrijf dat zich bezighoudt met verschillende zaken, zoals telecommunicatie en verzekeringen.

Özyeğin geeft elke maand 2% van zijn inkomsten aan goede doelen die zich inzetten voor beter onderwijs.

2: Mehmet Emin Karamehmet

Actief:
2,9 biljoen dollar

Verrassend genoeg staat Mehmet Emin Karamehmet (1944) op de lijst van de rijkste Turken, net als zijn middelbare schoolvriend Hüsnü Özyeğin. Karamehmet is de oprichter en eigenaar van het telecommunicatiebedrijf Çukurova Holding.

3: Murat lker

Actief:
2,8 biljoen dollar

Murat Iker (1960) is de zoon van Sabri Iker (1920). Sabri Ülker richtte in 1944 Yıldız Holding op. Dit bedrijf is actief in de voedingsindustrie. In 2000 nam Murat Ülker het bedrijf over van zijn vader.

4: Semahat Arsel

Actief:
2,6 biljoen dollar

Semahat Arsel (1928) is de oudste dochter van Vehbi Koç (1901-1996). In 1926 werd Koç Holding opgericht door Vehbi Koç. Verrassend genoeg begon hij zijn carrière als een eenvoudige winkelier. Dus Semahat Arsel is rijk met de erfenis van haar vader.

5: Ferita Shahenka

Actief:
2,6 biljoen dollar

Ferit Ahenk (1964) is de zoon van Eihan Ahenk. In 1951 richtte Eihan Shahenk Doğuş Holding A.Ş op. Deze boerderij heeft onder andere te maken met toerisme en financiën. Na de dood van haar vader in 2001 nam Ferita Shahenka het bedrijf over.

6: Rahmi Koç

Actief:
2,5 biljoen dollar

Rahmi Koç (1930) is de jongere broer van Semahat Arsel, de nummer 4 op deze lijst. Tussen 1984 en 2003 was hij eigenaar van Koç Holding, opgericht door zijn vader. Momenteel is de eigenaar van dit bedrijf Mustafa Koç, zoon van Rahmi Koç.

7: Philiz Shahenko

Actief:
2,4 biljoen dollar

Phyllis Shahenka is de jongere zus van Ferita Shahenka, nummer 5 op deze lijst. Zo is Phyllis Shahenka rijk vanwege de erfenis van haar vader.

8: Sharik Tara

Actief:
2,3 biljoen dollar

Şarık Tara (1930) komt uit een vooraanstaande familie. Hij is een Balkan Turk, geboren in Skopje, Macedonië. Toen hij een tiener was, verhuisde het gezin van Tara naar Turkije. Tara studeerde hier techniek. In 1957 richtte hij samen met zijn oom Sadi Gilcelik het bedrijf ENKA op.

Een verrassend feit is dat Sharika Tara goed bevriend was met de inmiddels overleden miljardair Vehbi Koch.

9: Zon Kirach

Actief:
2,2 biljoen dollar

Suna Kirac (1941) is de jongere zus van twee andere miljardairs op deze lijst, Semahat Arsel en Rahmi Koc. Ze is rijk vanwege de erfenis van haar vader Vehbi Koch.

10: Ali Ağaoğlu

Actief:
2,1 biljoen dollar

Ali Ağaoğlu (1954) is de eigenaar van het toonaangevende bouwbedrijf Ağaoğlu Şirketler Grubu. Ağaoğlu staat bekend om zijn liefde voor luxe auto’s en mooie vrouwen.€